Η μόδα και η ιστορική αναδρομή της.

Οι τάσεις της μόδας ποικίλλουν ανά εποχή όμως συνάμα είναι εκείνες που καθορίζουν και την κάθε εποχή. Γυναίκες και άνδρες ενδιαφέρονται για τον καλλωπισμό  βασίζοντας τον αισθησιασμό και γιατί όχι και την διαμόρφωση του χαρακτήρα τους στη μόδα: γυναικεία ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ. Η γυναίκα μεταμορφώνεται ανά εποχή, εξ’ου λόγος εν γένει της γυναικείας μόδας.

Ας κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό προκειμένου να μελετήσουμε την εξέλιξή της.

Την δεκαετία 1910-20, η μόδα επικεντρώνεται στο στυλ και στη φινέτσα. Παρατηρούνται σφιχτά κολάρα, μακριές φούστες, καπαρντίνες, δαντέλα.

fashionΗ επόμενη δεκαετία 1930-40 , με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χαρακτηρίζεται από μία ανεξαρτησία. Φαρδιά παλτά, αέρινα γυναικεία φορέματα, γούνες στην ύστατη προσπάθειά τους να μιμηθούν τους ηθοποιούς της εποχής.

Αργότερα, το 1950 θεωρείται ως η μαύρη περίοδος με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έκτοτε, με την είσοδο της επόμενης δεκαετίας 1960, διενεργείται μια εμφανής ανασυγκρότηση. Το κομψό, το σέξι, είναι διάχυτο ως τα τέλη του΄80-90 και αποκτά μία εκκεντρικότητα: τα γυναικεία παντελόνια είναι πλέον τα στενά τζιν και τα γυναικεία φορέματα με βαθύ ντεκολτέ, ανοιχτή πλάτη, κοντές φούστες, τατουάζ. Από την άλλη, τα αξεσουάρ  υπερβολικού χαρακτήρα: μεγάλα καπέλα, φανταχτερές καρφίτσες παραμερίζονται.

Στις μέρες μας, η γυναικεία μόδα του 20ου αιώνα, αντιστέκεται στην οικονομική κρίση και η κάθε γυναίκα μπορεί επάξια να ακολουθήσει τη μόδα της εποχής της αφού καλύπτει όλα τα γούστα από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο.