Μασάζ

Ποιο μασάζ είναι το κατάλληλο για μένα;

Το μασάζ στο σπίτι έχει μια μακραίωνη ιστορία και θεωρούνταν ανέκαθεν ως η πιο συνηθισμένη μορφή θεραπείας για παθήσεις των μυών και όχι μόνο. Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της ιστορίας, καθώς οι πρώτες μαρτυρίες εμφανίζονται στο χώρο της ανατολικής Ασίας κατά τις τελευταίες προ Χριστού χιλιετίες! Η ανατολική φιλοσοφία, η οποία κατά παράδοση αναζητεί την πνευματιστική προέκταση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, ενέταξε το μασάζ σε ένα πλαίσιο γενικότερης εναλλακτικής – για τα δυτικά δεδομένα –προσέγγισης της πνευματικής και σωματικής ισορροπίας και υγείας. Πρόκειται για την ίδια νοητική διαδικασία, η οποία επέτρεψε και σε άλλες ανατολίτικες τέχνες και πρακτικές, όπως η γιόγκα, ο βελονισμός, οι πολεμικές τέχνες, ακόμη και η ανθοκομία, να αποκτήσουν ξεχωριστή υπόσταση από αυτή που είχαν αρχικά και να δημιουργήσουν διακριτές «σχολές» μασάζ, όπως είναι το σιάτσου, τα ταϊλανδέζικο, η ρεφλεξολογία και άλλες. Με την πάροδο των αιώνων η παράδοση του μασάζ πέρασε σταδιακά στον αραβικό κόσμο και τη δύση, όπου σταδιακά ενσωματώθηκε στις πρακτικές της ιατρικής, της αισθητικής, ακόμη και της ψυχιατρικής επιστήμης. Τους τελευταίους δύο αιώνες, το ενδιαφέρον και η εξέλιξη του μασάζ κινήθηκε παράλληλα με την εξέλιξη της επιστήμης, διεισδύοντας σε διαφορετικούς τομείς. Πλέον, το ενδιαφέρον για τα διαφορετικά είδη μασάζ από όλο τον κόσμο, αλλά και για συναφείς πρακτικές, όπως η αρωματοθεραπεία, η θεραπεία με αιθέρια έλαια και άλλες.

Όπως ήταν φυσικό, η εξέλιξη και η διαφοροποίηση των διαφόρων τεχνικών μασάζ, η οποία επιτρέπει σήμερα μεγάλη ποικιλία επιλογών, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση λόγω των ορολογιών που χρησιμοποιούνται, συχνά με αδόκιμο τρόπο. Η κάθε τεχνική μασάζ παράγει διαφορετικά αποτελέσματα και χρησιμοποιεί διαφορετική προσέγγιση, παρότι εξωτερικά μπορεί αυτή να μην γίνεται αντιληπτή. Παρακάτω θα βρείτε βασικούς ορισμούς των πιο διάσημων πρακτικών μασάζ που προσφέρονται σε κέντρα αισθητικής, spa και ιατρικά κέντρα. Η αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες μασάζ οδηγεί σε αναζήτηση και προσφορά στο κοινό όλο και περισσότερων επιλογών από τους ειδικούς του χώρου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμάστε ότι όταν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα, όπως κακώσεις μυών ή τενοντίτιδες, η εφαρμογή μη ιατρικού – φυσιοθεραπευτικού μασάζ μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το λεμφικό μασάζ αναφέρεται όλο και συχνότερα ως επιλογή των κέντρων που προσφέρουν θεραπευτικό μασάζ και όχι αποκλειστικά σε φυσιοθεραπευτήρια. Στοχεύει στο λεμφικό σύστημα, το οποίο είναι ένα σύστημα αγγείων, που βρίσκεται σε πολλά σημεία του σώματος, με σκοπό να μεταφέρει πλεονάζοντα υγρά των ιστών, λίπη και άλλες ουσίες ανάμεσα στα όργανα. Το μασάζ σε σημεία κλειδιά του λεμφικού συστήματος υποστηρίζεται ότι βοηθά στη σωστή λειτουργία του, αποτρέποντας προβλήματα που σχετίζονται με αυτό, όπως η κατακράτηση υγρών, η κυτταρίτιδα, η συγκέντρωση τοξινών και η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρόμοια τεχνική αποτελεί και το αντικυτταριδικό μασάζ, που χρησιμοποιείται κυρίως για αισθητικούς σκοπούς και στοχεύει στην τόνωση της κυκλοφορίας αίματος και λέμφου στα σημεία του σώματος όπου εμφανίζεται κυτταρίτιδα.

Το ταϊλανδέζικο μασάζ αποτελεί ίσως την αρχαιότερη μορφή μασάζ. Συνδυάζει διαφορετικές πρακτικές που περιλαμβάνουν πιέσεις σημείων του σώματος, διατάσεις, κινήσεις γιόγκα και άλλα. Βασικό του αποτέλεσμα είναι η χαλάρωση και η αποσυμπίεση από το καθημερινό στρες και την υπερκόπωση. Όσοι το έχουν δοκιμάσει αναφέρουν ότι είναι το αποτελεσματικότερο είδος μασάζ, το οποίο μπορεί να αναζωογονήσει ακόμη και τον πιο ταλαιπωρημένο οργανισμό. Ωστόσο, η ορθή εφαρμογή του ταϊλανδέζικου μασάζ απαιτεί μια σειρά πρακτικών και θεωρητικών γνώσεων, γεγονός που καθιστά σχετικά σπάνια την ύπαρξη χειροπράκτη που εφαρμόζει αυθεντικό ταϊλανδέζικο μασάζ, παρότι πολλοί είναι αυτοί που το διαφημίζουν.

Το μασάζ σιάτσου είναι μια πανάρχαια ιαπωνική τεχνική. Συνδέεται άμεσα με τις γνωστές έννοιες των γιν και γιανκ και των ροών ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα. Η θεωρία του σιάτσου αναφέρεται σε «μεσημβρινούς» που αποτελούν κόμβους μετακομιδής ενέργειας του σώματος και υπό αυτή την έννοια τα οφέλη του μπορούν να κατανοηθούν μόνο στην πράξη. Η εφαρμογή του περιλαμβάνει – όπως και το ταϊλανδέζικο – πιέσεις συγκεκριμένων σημείων στο σώμα, που γίνονται με σκοπό την επίτευξη χαλάρωσης και ευεξίας. Το πνευματιστικό του υπόβαθρο το κατατάσσει επίσης στις τεχνικές μασάζ που προσφέρονται από σχετικά λίγους χειροπράκτες.

Η ρεφλεξολογία είναι άλλη μία πρακτική που ξεκίνησε από την Ασία και συγκεκριμένα από την αρχαία Κίνα. Ουσιαστικά πρόκειται για εναλλακτική ιατρική μέθοδο, η οποία έχει ως πεδίο εφαρμογής το πέλμα του ποδιού. Στη σύγχρονη εποχή, από τις αρχές του 20ου αιώνα έχει πραγματοποιηθεί μια χαρτογράφηση του ανθρώπινου πέλματος, όπου κάθε σημείο απόληξης νεύρων αντιστοιχεί με αντίστοιχο όργανο του σώματος. Η κεντρική λογική αφορά την πρόκληση αντίδρασης στο όργανο που παρουσιάζει πρόβλημα μέσω της πίεσης του αντίστοιχου σημείου του πέλματος, με σκοπό την «ενεργοποίησή» του.

Το σουηδικό μασάζ είναι το πιο διαδεδομένο μασάζ με προέλευση την Ευρώπη. Το όνομά του οφείλεται στον Σουηδό ιατρό ο οποίος το ανέπτυξε. Η εφαρμογή του γίνεται με τη χρήση πέντε βασικών τρόπων μάλαξης, η κατηγοριοποίηση των οποίων αποτέλεσε τη βάση και για μεταγενέστερες τεχνικές. Το σουηδικό μασάζ στοχεύει σε ένα συνολικό θετικό αποτέλεσμα στην ευεξία του σώματος, την ισορροπία του κορμού, την εξαφάνιση πόνων και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Η λίστα δεν εξαντλείται στα παραπάνω είδη μασάζ, καθώς υπάρχει ένα πλήθος από άλλα είδη, τα οποία αποτελούν είτε υποκατηγορίες των παραπάνω, είτε ανεξάρτητες τεχνικές. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει και μια εκτενής κατηγορία πρακτικών μασάζ, που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ή έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν το μασάζ κεφαλιού, ένα εξαιρετικά χαλαρωτικό μασάζ με καταγωγή από την Ινδία και το ταντρικό μασάζ, που αφορά τα γεννητικά όργανα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα θεραπευτικά μασάζ με αιθέρια έλαια και μέλι για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και το αθλητικό μασάζ, που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και την αποκατάσταση μυϊκών βλαβών.

Όποια και αν είναι η επιλογή σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας δύο βασικούς κανόνες. Ο ένας είναι να αναζητήσετε κάποιου είδους πιστοποίηση του χειροπράκτη, γεγονός δύσκολο αν δεν πρόκειται για φυσιοθεραπευτή ή ορθοπεδικό, καθώς η κατάσταση είναι κάπως συγκεχυμένη. Ο δεύτερος αφορά τη γνωστοποίηση πιθανών προβλημάτων υγείας σε αυτόν που θα εφαρμόσει το μασάζ. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση τενοντίτιδας, καρδιακών νοσημάτων, θρομβώσεων, υψηλής πίεσης, κλπ. το μασάζ μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίστε το μασάζ όχι ως περιττή πολυτέλεια, αλλά ως σημαντική προληπτική ενέργεια έναντι ενός μεγάλου αριθμού νοσημάτων που συνδέονται με το κυκλοφορικό σύστημα, τη στάση του σώματος και την κατάσταση των μυών του σώματος.