Τα Οφέλη των Συμπληρωμάτων Διατροφής για την Υγεία

Ενώ μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει μία διαρκή πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, η παράλληλη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ενδέχεται να αποδειχθεί ευεργετική όσον αφορά την τροφοδότηση του οργανισμού σας με όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται σε καθημερινή βάση. Τα συμπληρώματα διατροφής προωθούνται ως λύση ή μέτρο πρόληψης για μία σειρά από παθήσεις, αν και πολλές φορές απλώς συμπληρώνουν τις θρεπτικές ουσίες που απουσιάζουν από τη διατροφή σας. Για να είστε ικανοί να απολαμβάνετε με ασφάλεια τα οφέλη που χαρίζουν τα συμπληρώματα διατροφής, συστήνεται πάντοτε να αναζητάτε τις συμβουλές ειδικών διαιτολόγων που μπορούν να σας υποδείξουν αν ένα συμπλήρωμα διατροφής ενδείκνυται για την περίπτωσή σας.

pixelplus_LARGE_t_2_10412

Σωστός μεταβολισμός

Έπειτα από κάθε γεύμα ο οργανισμός μας διαλύει τους υδρογονάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη που περιέχουν οι τροφές, απορροφώντας επίσης τις υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες. Η απορρόφηση αυτών των θρεπτικών ουσιών βασίζεται εν μέρει σε έναν αριθμό βιταμινών -τις βιταμίνες κλάσης Β- που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. Η συμπλήρωση της διατροφής μας με βιταμίνες Β μπορεί να συνδράμει στην πρόληψη πολλών προβλημάτων με τα οποία συνδέεται η ανεπάρκεια σε βιταμίνες, όπως οι δερματικές παθήσεις, οι πόνοι στις κλειδώσεις, η βλάβη στα νεύρα και η αναιμία, σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα.

Αποκατάσταση των ιστών και επανόρθωση

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να συνεισφέρουν στη αποκατάσταση των ιστών και την επανόρθωση τους. Είναι αλήθεια ότι οι καθημερινές μας δραστηριότητες ασκούν πίεσης στους ιστούς, ενώ εξειδικευμένα κύτταρα εντός του σώματός μας παράγουν διαρκώς πρωτεΐνες που δημιουργούν νέο υγιές ιστό στη θέση του παλιού και φθαρμένου. Οι ανεπάρκειες στην αποκατάσταση του ιστού οδηγούν σε ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση, αλλά υπάρχει τρόπος να προάγετε τη σωστή ανάπτυξη των ιστών και τη δύναμη των οστών μέσω της πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D.

Πρόληψη ασθενειών

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί επίσης να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου. Ένας αριθμός απαραίτητων βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, Cκαι Ε, λειτουργούν ως αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό. Η αποστολή τους είναι να εξουδετερώνουν τις χημικές ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για τις βλάβες στα κύτταρα. Συνεπώς, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, ενδέχεται να αποδειχθεί ευεργετική για την υγεία σας.

shutterstock_1880Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να ωφεληθούν τα μέγιστα από την καθημερινή πρόσληψη πολυβιταμινών. Όπως σημειώθηκε, μία πολυβιταμίνη συγκροτεί μία σταθερή πηγή απαραίτητων βιταμινών και μικρο-θρεπτικών ουσιών. Παρ’ όλα αυτά, το πρωταρχικό μέλημα κάθε ανθρώπου είναι να τρέφεται υγιεινά και ισορροπημένα. Ακόμη και το καλύτερο συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να υποκαταστήσει την καλή διατροφή. Ο όρος «συμπλήρωμα» σημαίνει ότι κάτι προστίθεται σε κάτι άλλο. Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για την «προσθήκη» σε μια βασική υγιεινή διατροφή και έναν ορθό τρόπο ζωής. Ένα καθεστώς λήψης συμπληρωμάτων διατροφής από μόνο του δεν αρκεί για να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα υγείας ή μία πάθηση.

Τέλος, να θυμάστε ότι τα ΜΜΕ πάντα λατρεύουν τους πηχυαίους τίτλους, οπότε από τη στιγμή που θα αποδειχθεί πως ένα βότανο ή μία βιταμίνη ασκεί ευεργετική επίδραση στον οργανισμό, θα διατυπωθούν πολλές υπερβολές. Εναπόκειται λοιπόν στη δική σας κρίση να εντοπίσετε συμπληρώματα διατροφής που θα κάνουν πραγματικότητα όσα υπόσχονται, πάντοτε βέβαια σε πλήρη αρμονία με μία ισορροπημένη διατροφή.