Τι Καινούριο Φέρνει το Update των Windows 8.1

Μπορεί το τέλος των WindowsXP να σηματοδοτήθηκε με ανακοίνωση της ίδιας της Microsoft αλλά οι κάτοχοι PC και tabletπου χρησιμοποιούν την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας, μπορούν να ζήσουν στο παρόν προχωρώντας στο ολοκαίνουριο Update των Windows 8.1. Το Update φέρνει μία σειρά από βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων μερικά που λογικά θα ευχαριστήσουν όσους είναι συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν την παραδοσιακή επιφάνεια εργασίας των Windows. Πάρτε λοιπόν μία πρώτη γεύση όλων όσων θα δείτε μόλις ολοκληρώσετε το κατέβασμα και την εγκατάσταση της νεότερης έκδοσης του λειτουργικού συστήματος.

Νέα πλήκτρα ενεργοποίησης και αναζήτησης

Πλέον είναι ευκολότερο να αποκτήσετε πρόσβαση στις επιλογές ενεργοποίησης μέσω του Modern/Metrointerface των Windows 8.1. Αντί να ανοίξετε την CharmsBar, ένα εικονίδιο Power εμφανίζεται κοντά στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης. Δίπλα από το εικονίδιο ενεργοποίησης θα εντοπίσετε ένα νέο εικονίδιο αναζήτησης, καθιστώντας πιο εύκολη την αναζήτηση αρχείων και εφαρμογών από την αρχική οθόνη (StartScreen).

InternetExplorer 11

Το Update των Windows 8.1 περιλαμβάνουν μία νέα έκδοση του browser της Microsoft. Ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά είναι η δυνατότητα συγχρονισμού εφαρμογών σε διάφορες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων όσων τρέχουν στο WindowsPhone 8.1.

start_menu_0Πρόσβαση στη γραμμή εργασιών (taskbar) από παντού

Η γραμμή εργασιών των Windows δεν είναι πια προσβάσιμη μόνο μέσω του interface της επιφάνειας εργασίας. Αν χρησιμοποιείται το ModernUI, μπορείτε να μετατοπίσετε τον κέρσορα στο κάτω μέρος της οθόνης για να αποκτήσετε πρόσβαση τόσο στις ανοιχτές όσο και στις υπόλοιπες εφαρμογές. Όσοι χρησιμοποιούν όλες τις εφαρμογές, θα μείνουν ικανοποιημένοι όταν μάθουν πως μπορούν τώρα να έχουν ως ‘pinned’ τις εφαρμογές τους στην γραμμή εργασιών, έτσι ώστε να εναλλάσσουν πιο εύκολα τους δύο τύπους προγραμμάτων.

Πέρα από την μεταφορά της γραμμής εργασιών στο ModernUI, η οικεία επιλογή του κλεισίματος ή της ελαχιστοποίησης των εφαρμογών έχει εισαχθεί και για τα non-desktop προγράμματα, δημιουργώντας μία πολύ πιο συμπαγή εμπειρία για όλους τους χρήστες.

Το δεξί κλικ σε ένα τετραγωνίδιο εφαρμογής, ενώ χρησιμοποιείτε το ModernUI, πλέον αναδύει ένα μενού που παραπέμπει περισσότερο σε όσα θα βλέπατε χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό interface των Windows. Βέβαια, αυτό δε εμφανίζει όλες τις επιλογές που θα παρατηρούσατε στην επιφάνεια εργασίας, αλλά διατηρεί και τα δύο UIs σε περισσότερη αρμονία το ένα με το άλλο.

Τέλος, τα Windows 8.1 εισήγαγαν την επιλογή της αλλαγή των ρυθμίσεων του υπολογιστή σας, επιτρέποντας σας να κάνετε κατευθείαν boot από την επιφάνεια εργασίας. Ωστόσο, πλέον αυτή η επιλογή θα είναι προεπιλεγμένη (bydefault) έτσι ώστε αυτή η μικρής κλίμακας αλλαγή να μην οδηγήσει σε σύγχυση εκείνους τους χρήστες που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά τα Windows 8.

Συνεπώς, εφόσον αναβαθμίσατε τα Windows 8.1 πρόσφατα, τότε σίγουρα θα έχετε αντιληφθεί όλες τις προαναφερθείσες αλλαγές που αποσκοπούν στο να βελτιώσουν τη συνολική σας εμπειρία ως χρήστες. Η μετάβαση στα Windows 8 ήταν δύσκολη εξαρχής για πολλούς, αλλά τουλάχιστον το Update των Windows 8.1 αποβλέπει σε μία γενικά πιο εξατομικευμένη και ανώτερη εμπειρία.