Ακουστικά βαρηκοΐας ή κοχλιακά εμφυτεύματα; Πότε είναι κατάλληλο το καθένα

Με την συνεχόμενη πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, η βαρηκοΐα μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με ποικίλους τρόπους. Εκτός από την εξέλιξη στα ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη και εξυπηρετούν πολλές διαφορετικές ανάγκες τόσο σε λειτουργικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο, λύση σε σοβαρές περιπτώσεις βαρηκοΐας έχουν δώσει και τα κοχλιακά εμφυτεύματα. Ποια λύση, όμως, είναι η κατάλληλη για κάθε ασθενή; Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού πάρετε μια τόσο σημαντική απόφαση; Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι βασικότερες διαφορές των δύο μεθόδων, ώστε σε συνεργασία με το γιατρό σας και τον ακοοπροθετιστή να βρείτε τη λύση που θα σας αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο.

Τι είναι τα Ακουστικά βαρηκοΐας

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μια μικρή συσκευή, η οποία ανάλογα με τον τύπο της τοποθετείται είτε μέσα είτε πίσω από το αυτί του ασθενή. Αποτελούνται από ένα μικρόφωνο, ένα μεγάφωνο, έναν ενισχυτή και μια μπαταρία. Η λειτουργία τους είναι πολύ απλή και συνίσταται στην επαύξηση των ήχων, έτσι ώστε το άτομο να τους αντιλαμβάνεται καλύτερα. Συγκεκριμένα, τα ακουστικά συλλαμβάνουν τους γύρω ήχους, τους μετατρέπουν σε ηλεκτρικό σήμα, αυξάνουν την ένταση τους και ύστερα τους μετατρέπουν σε ακουστικά σήματα, ώστε ο χρήστης να έχει καλύτερη αντίληψή τους. Τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα ότι τοποθετούνται πολύ εύκολα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αφαιρεθούν από τον ίδιο το χρήστη. Επιπλέον, διατίθενται σε πολλά διαφορετικά είδη και μεγέθη, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι αισθητικές ανάγκες του ασθενή. Ωστόσο, απευθύνονται σε άτομα με ήπια έως μεγάλη απώλεια ακοής και δεν αποτελούν λύση για ανθρώπους με πλήρη απώλεια ακοής.

Στα Κέντρα Υποστήριξης Ακοής Θεοδώρου, θα σας βοηθήσουν να βρείτε τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας.

ακουστικα βαρηκοιας

Τι είναι τα Κοχλιακά εμφυτεύματα

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα δεν επαυξάνουν την ένταση των ήχων, αλλά αντίθετα υποκαθιστούν τον κοχλία, του οποίου ο ρόλος είναι να μετατρέπει τα ηχητικά σήματα σε ηλεκτρικές διεγέρσεις για το ακουστικό νεύρο. Έτσι, απευθύνονται κυρίως σε άτομα με πολύ σοβαρή ή πλήρη απώλεια ακοής. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα, δηλαδή, δεν αποτελούν μια συμπληρωματική λύση στα ακουστικά βαρηκοΐας, αλλά απευθύνονται σε ασθενείς με διαφορετικό βαθμό βαρηκοΐας. Υπάρχουν, βέβαια, και οριακές περιπτώσεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με ακουστικά βαρηκοΐας είτε με κοχλιακά εμφυτεύματα, οπότε ανακύπτει η ανάγκη επιλογής. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα τοποθετούνται με εγχείρηση και δεν αφαιρούνται.

Μάθετε περισσότερα για τα κοχλιακά εμφυτεύματα.

κοχλιακα εμφυτευματα

Συνεπώς, η επιλογή μπορεί να γίνει μόνο με πολύ προσεκτική ζύγιση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων κάθε μεθόδου, πάντα σε άμεση συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό που θα σας συμβουλεύσει για το μέγεθος του προβλήματος και τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί ανάλογα και με την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Δείτε ακόμα

Ακουστικά βαρηκοΐας: 4 πράγματα που δεν γνωρίζατε

Χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξετε το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα ακουστικό βαρηκοΐας και πως να το συντηρείτε