Η ενδιαφέρουσα ιστορία του κορσέ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Ο κορσές είναι ένα από τα ελάχιστα γυναικεία εσώρουχα, τα οποία έχουν τόσο μακραίωνη αλλά και αμφιλεγόμενη ιστορία με δυσάρεστες επιπτώσεις. Το εκπληκτικό, μάλιστα, είναι ότι πλέον ο κορσές έχει μια εντελώς διαφορετική λειτουργία σήμερα από αυτήν που είχε πριν λίγους αιώνες, αφού έχει ουσιαστικά μετασχηματιστεί σε ένα εσώρουχο με αποκλειστικό στόχο την ομορφιά, ενώ δεν είναι λίγες οι γυναίκες που τολμούν να τον φορέσουν και ως ρούχο. Ας δούμε, λοιπόν, από πού ξεκίνησε και πού έφτασε ο κορσές.

Ο αρχαίος κορσές

Αν και στην αρχαιότητα δεν υπήρχε αυτό που ακριβώς που εννοούμε σήμερα με τη λέξη κορσές, ωστόσο εικάζεται ότι οι αμαζόνες και οι πολεμίστριες φορούσαν ένα είδος δερμάτινου κορσέ, ο οποίος χρησίμευε στη συγκράτηση του στήθους τους, αφού φυσικά τότε σουτιέν δεν υπήρχε, αλλά και την προστασία τους κατά τη διάρκεια της μάχης. Παρά όλα αυτά, σε κανέναν αρχαίο πολιτισμό δεν είχε παρουσιαστεί το αυστηρό πρότυπο ομορφιάς του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, το οποίο οδήγησε στην ευρεία χρήση των κορσέδων.

Ο ελισαβετιανός κορσές

Στο Μεσαίωνα, την Αναγέννηση αλλά και στην κορύφωσή του στην ελισαβετιανή εποχή και το 19ο αιώνα, το πρότυπο ομορφιάς της εποχής ήθελε τις γυναίκες να έχουν πολύ λεπτή μέση, στητή πλάτη και ανασηκωμένο μπούστο. Έτσι, ο κορσές ήταν το βασικό γυναικείο εσώρουχο των γυναικών της αριστοκρατίας, ώστε να δείχνουν όμορφες, όπως τουλάχιστον πίστευαν τότε. Συγκεκριμένα, οι υπηρέτριες βοηθούσαν τις γυναίκες στο ντύσιμο και τους έσφιγγαν πάρα πολύ τον κορσέ, συχνά σε τέτοιο σημείο που η γυναίκα δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Αυτή η πίεση είχε ως αποτέλεσμα να σηκώνεται το στήθος προς τα πάνω και να λεπταίνει η μέση, ενώ το σκληρό υλικό, από το οποίο ήταν φτιαγμένοι οι κορσέδες, δεν επέτρεπε στις γυναίκες να καμπουριάζουν. Όμως, το βασανιστήριο για τις γυναίκες ήταν αφόρητο. Κάποιες υπέφεραν από δυσφορία και έντονους πόνους, ενώ κάποιες άλλες δεν μπορούσαν να κουνηθούν ή να αναπνεύσουν και λιποθυμούσαν. Η βλάβη που προκαλούνταν στα εσωτερικά όργανα ήταν ανεπανόρθωτη, αφού οι γυναίκες φορούσαν για όλη την ημέρα τον κορσέ που κυριολεκτικά συνέθλιβε τα πλευρά, τους πνεύμονες, το στομάχι και το συκώτι. Έχουν, μάλιστα, αναφερθεί και περιπτώσεις θανάτου γυναικών, αφού τα πλευρά έσπασαν και τρύπησαν το συκώτι, την καρδιά ή τον πνεύμονα.

Ο σύγχρονος κορσές

Με την επανάσταση που έφερε το σουτιέν στις αρχές του 20ου αιώνα και τη στήριξη του στήθους με βολικό και άνετο τρόπο, ο κορσές πέρασε πολύ γρήγορα στην αφάνεια. Τα τελευταία χρόνια, οι κορσέδες έχουν επανέλθει στη μόδα με τελείως όμως διαφορετική χρήση. Είναι πλέον φτιαγμένοι από μαλακά υλικά που δεν πιέζουν την πλάτη και τη μέση και ουσιαστικά λειτουργούν ως σουτιέν προσφέροντας στήριξη στο στήθος μέσω των τιραντών και όχι με το υπερβολικό σφίξιμο του μπούστου και της πλάτης. Ουσιαστικά, αποτελούν αισθησιακά εσώρουχα, τα οποία συχνά συνδυάζονται με ζαρτιέρες για ακόμα πιο σέξι αποτέλεσμα. Στην αγορά, μάλιστα, κυκλοφορούν και κορσέδες σε μορφή μπλούζας, οι οποίοι μπορούν να φορεθούν ως βραδινή ενδυμασία.

Αν ψάχνετε για κορσέδες που θα αναδείξουν τη σιλουέτα σας, δείτε περισσότερα στο The Mooncat.