Μεταχειρισμένα κλαρκ: Πετρελαιοκίνητα Vs ηλεκτροκίνητα

μεταχειρισμενα κλαρκ

Τα περονοφόρα ή αλλιώς κλαρκ παίζουν σημαντικό ρόλο σε επαγγελματικούς χώρους, όπως αποθήκες και χώρους παραγωγής. Χωρίς τη βοήθειά τους, η μετακίνηση βαριών αντικειμένων θα ήταν πρακτικά αδύνατη.

Στην αγορά, υπάρχουν πολλοί τύποι κλαρκ, ενώ είναι συνήθης πρακτική για πολλές επιχειρήσεις να αγοράζουν μεταχειρισμένα κλαρκ, ώστε να μειώσουν το κόστος της αρχικής αγοράς. Εφόσον έχετε αποφασίσει να κάνετε μια τέτοια αγορά, τότε η πρώτη ερώτηση, στην οποία θα πρέπει να απαντήσετε είναι αν το κλαρκ θα είναι πετρελαιοκίνητο ή ηλεκτροκίνητο.

Ο τύπος του κινητήρα συνδέεται άμεσα με την ευκολία χρήσης, το κόστος λειτουργίας και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του μηχανήματος. Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης, τα πετρελαιοκίνητα και τα ηλεκτροκίνητα περονοφόρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αν προσέξετε παράγοντες, όπως το κόστος αγοράς και λειτουργίας, το χώρο χρήσης του κλαρκ και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Ας δούμε παρακάτω τι χαρακτηριστικά έχει ο κάθε τύπος.

Πετρελαιοκίνητα κλαρκ

metaxeirismena-klark

Τα κλαρκ με κινητήρες diesel είναι κατάλληλα μόνο για υπαίθριες εργασίες. Αυτό συμβαίνει καταρχάς επειδή ο κινητήρας τους προσφέρει μεγαλύτερη ισχύ και έχουν μεγαλύτερες ανυψωτικές δυνατότητες, οπότε η επιλογή τους είναι μονόδρομος σε φορτία άνω των 19 τόνων. Ένα ακόμα πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να δουλεύουν σε ανώμαλο έδαφος και είναι πιο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες σε σχέση με τα ηλεκτρικά κλαρκ. Τέλος, σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι το κόστος αγοράς τους, ακόμα και όταν είναι καινούρια, είναι αρκετά χαμηλότερο.

Από την άλλη, οι κινητήρες diesel κάνουν περισσότερο θόρυβο και έχουν καυσαέρια σε αντίθεση με τους ηλεκτροκινητήρες. Επομένως, η χρήση τους σε εσωτερικό χώρο είναι πρακτικά αδύνατη. Συνεπώς, τα πετρελαιοκίνητα περονοφόρα είναι μια επιλογή που αρμόζει σε εξωτερικούς χώρους και εφόσον τα φορτία που πρέπει να μετακινηθούν είναι μεγάλα και βαριά. Μόνο έτσι, θα ισοσκελιστούν τα σημαντικά μειονεκτήματα του θορύβου και των καυσαερίων.

Ηλεκτρικά κλαρκ

ηλεκτρικο κλαρκ

Τα ηλεκτρικά κλαρκ έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα της αθόρυβης και χωρίς καυσαέρια λειτουργίας, κάτι που σημαίνει ότι είναι ιδανικά για μικρούς και κλειστούς χώρους. Έτσι, εναρμονίζονται και με τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Επιπλέον, χάρη στο μικρότερο μέγεθός τους, μπορούν να εργαστούν ευέλικτα σε στενότερους χώρους, όπως οι διάδρομοι μιας αποθήκης, αφού ελίσσονται εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Ωστόσο, το βασικό τους πρόβλημα είναι ότι απαιτούν αρκετό χρόνο επαναφόρτισης. Ενώ δηλαδή τα πετρελαιοκίνητα περονοφόρα συνεχίσουν μέσα σε λίγα λεπτά μετά τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα, ένα ηλεκτρικό περονοφόρο πρέπει να φορτιστεί για ώρες, κάτι που συχνά πρέπει να γίνει σε ειδικές εγκαταστάσεις μακριά από τον χώρο παραγωγής. Παράλληλα, το αρχικό κόστος αγοράς ενός ηλεκτροκίνητου κλαρκ είναι σημαντικά υψηλότερο από το diesel, αν και αυτό μπορεί εύκολα να λυθεί με τα μεταχειρισμένα κλαρκ.

Συμπερασματικά

Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσετε τη χρήση, για την οποία χρειάζεστε το κλαρκ. Οι διαφορές ανάμεσα στους δύο τύπους είναι σαφείς, οπότε δεν θα δυσκολευθείτε να αποφασίσετε. Η τελική επιλογή πρέπει να συνδυάζει τους παράγοντες του κόστους και της ευκολίας χρήσης.