«Ναι, μπορείς να τα καταφέρεις!»

Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι από τους πιο επιτυχημένους παίχτες του αμερικανικού μπάσκετ. Ο ίδιος είχε πει κάποια στιγμή ερωτώμενος από δημοσιογράφους: «Έχω χάσει πάνω από 9000 βολές στην καριέρα μου. Έχω ηττηθεί σε περίπου 300 παιχνίδια. 24 φορές οι συμπαίχτες μου μού εμπιστεύθηκαν την τελευταία βολή και αστόχησα. Απέτυχα ξανά και ξανά αλλά αυτός είναι ο μόνος λόγος που πέτυχα στη ζωή μου». Το life coaching είναι η χείρα βοηθείας στον αγωνιστικό χώρο που λέγεται ζωή. Η βοήθεια που χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να ξεπεράσει την κάθε αποτρεπτική αποτυχία, το στήριγμα όταν λυγίζει, το οποίο και θα του δώσει την απαραίτητη δύναμη, και η ενθάρρυνση για να μπει ξανά στον αγώνα.

Ο ψυχίατρος ή ο ψυχοθεραπευτής είναι ο προπονητής, ο coach, που στέκεται όχι στον πάγκο αλλά δίπλα σε κάθε έναν από μας και μας βοηθάει -οργανωμένα και συστηματικά- να πετύχουμε τα δικά μας καλάθια, τους στόχους που έχουμε θέσει. Το life coaching είναι αυτή η συνεχής συνεργασία με τον ειδικό, ο οποίος μας στηρίζει, μας ενθαρρύνει, μας εμψυχώνει και μας προτρέπει ενισχύοντας το ηθικό μας στον αγώνα, που όλοι λέμε ζωή.

nai boreis na ta katafereis  Στον αγώνα αυτό, απαιτείται συνεχής προσπάθεια για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος, μέσα στον κυκεώνα των γρήγορων ρυθμών, να είναι ανταγωνιστικός στις προσπάθειές του, ακούραστος όταν κυνηγά τους στόχους του, εύστοχος όταν σουτάρει για τρίποντο και «γεμάτος» στο τέλος κάθε μέρας. Αυτό σίγουρα είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της ζωής. Η επίτευξη των εσωτερικών στόχων που χαρίζει το μοναδικό αίσθημα της πληρότητας. Η γαλήνη και η αυτογνωσία, η ψυχική ολοκλήρωση και ωρίμαση, η αντιμετώπιση προβληματικών παραγόντων (όπως η αναβλητικότητα και η ανάπτυξη ενοχών) και η πνευματική εξέλιξη. Τα απαραίτητα κομμάτια, αυτά που συχνά λείπουν στο παζλ, για να επιτύχουμε την εσωτερική γαλήνη, η οποία είναι τόσο δύσκολη στις μέρες μας.

Το life coaching έχει κάποια κοινά με την ψυχοθεραπεία, επειδή εστιάζουν πολύ στην ψυχή του ανθρώπου. Χρησιμοποιούν κοινό επιστημονικό υπόβαθρο και τεχνικές. Διαφέρουν, όμως, καθότι στην ψυχοθεραπεία, ο στόχος για τον οποίο δουλεύουν μαζί ψυχοθεραπευτής και θεραπευόμενος είναι πιο ασαφής και ακαθόριστος, ενώ παράλληλα -γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο- αποφεύγεται η οποιαδήποτε μορφή καθοδήγησης.

Η ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο να εντοπιστούν στην ψυχή του θεραπευόμενου εκείνες οι πεποιθήσεις που του προκαλούν την όποια διαταραχή, η οποία και τον οδήγησε στον ψυχοθεραπευτή. Στόχος της είναι όχι η επικάλυψη και η γρήγορη αντιμετώπιση, αλλά το ξερίζωμα της ρίζας του «κακού». Για το λόγο αυτό, κρίνεται και η πιο κατάλληλη μορφή θεραπείας για διαταραχές όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η αντιμετώπιση άγχους και οι κρίσεις πανικού. Στην ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπευτές και θεραπευόμενος καθορίζουν και επανακαθορίζουν το στόχο κατά τη διάρκεια των συνεδριών για αποτελεσματική αντιμετώπιση. Ως αποτέλεσμα, συμπεραίνουμε ότι η ψυχοθεραπεία, η θεραπεία δηλαδή των ψυχικών διαταραχών μέσω της επικοινωνίας σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, είναι η πιο κατάλληλη ανάμεσα στις όποιες άλλες εναλλακτικές, πχ τη φαρμακευτική αγωγή.

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος (ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, Αθήνα Δράκοντος 13) είναι ο coach και ο ειδικός που χρειάζεστε. Ο ίδιος δηλώνει ότι η αγάπη του για την ψυχολογία γεννήθηκε χάρη στο έντονο και επίμονο γενικευμένο άγχος που βίωνε από πολύ νέος. Η διαχείριση του άγχους του ήταν τότε Γολγοθάς, αλλά αυτή τη δυσκολία τώρα την ευχαριστεί όχι μόνο για το εσωτερικό ταξίδι που του προσέφερε αλλά και γιατί χωρίς αυτήν δε θα είχε στραφεί ποτέ στον κλάδο της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας.