Οι ιατρικές επισκέψεις που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει το παιδί σας πριν ενηλικιωθεί

Η γέννηση ενός παιδιού συνοδεύεται από πολλή χαρά αλλά και πολλά έξοδα και τις περισσότερες φορές οι γονείς περιορίζονται μόνο στα απαραίτητα. Τα καλά νέα είναι πως οι επισκέψεις στον παιδίατρο και τα εμβόλια καλύπτονται από τα ταμεία, όμως δυστυχώς υπάρχουν και άλλα έξοδα, τα οποία δυστυχώς δεν καλύπτονται από τη δημόσια ασφάλεια. Ωστόσο, αυτά ακριβώς είναι τα έξοδα που κανένας γονιός δεν πρέπει να αποφύγει, μιας και σχετίζονται με απαραίτητες επισκέψεις σε ειδικούς, οι οποίοι μπορούν να βάλουν γερά θεμέλια στην ομαλή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού σας.

Ορθοδοντική για παιδιά

Καταρχάς, μόλις το παιδί φτάσει στην ηλικία των 7 ετών, πρέπει να επισκεφθεί έναν ορθοδοντικό. Οι ορθοδοντικοί συνιστούν να γίνεται οπωσδήποτε η εξέταση της οδοντοστοιχίας και της γνάθου του παιδιού, μόλις πέσουν τα νεογιλά δόντια. Η ορθοδοντική εξέταση θα καταδείξει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα δόντια ή τα οστά του παιδιού και θα προλάβει τυχόν ανωμαλίες σε πρώιμο στάδιο. Έτσι, το παιδί μεγαλώνοντας θα απολαύσει ένα όμορφο χαμόγελο και δεν θα χρειαστεί να ταλαιπωρείται με τους ορθοδοντικούς ως ενήλικας, όταν πλέον η ορθοδοντική θεραπεία είναι πιο επίπονη, ακριβότερη και χρονοβόρα. Επιπλέον, η στοματική υγεία του παιδιού τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή θα είναι καλύτερη, με αποτέλεσμα να αποφύγει τους οδοντιάτρους που σαφώς συνδέονται με περισσότερο πόνο και ταλαιπωρία από τους ορθοδοντικούς.

Παράλληλα, καλό θα είναι να φροντίσετε και για την ψυχική υγεία του παιδιού σας. Είναι γνωστό από την ψυχαναλυτική θεωρία ότι τα παιδιά προσλαμβάνουν τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος μπορεί συχνά να οδηγήσει σε λανθασμένες θεωρίες και συνειρμούς στο μυαλό τους. Γι’ αυτό το λόγο αν παρατηρήσετε κάποια ανησυχητικά σημάδια στο παιδί σας, όπως κτητικότητα, ευερεθιστότητα, μελαγχολία ή κακές επιδόσεις στο σχολείο, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον παιδοψυχολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα πολύ ευκολότερα σε σχέση με τον ψυχολόγο που θεραπεύει ενήλικα άτομα, στα οποία το πρόβλημα και συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς έχουν εδραιωθεί και παγιωθεί.

Με τις κακές επιδόσεις στο σχολείο συνδέονται και ενδεχόμενες μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί να ταλαιπωρούν το παιδί σας. Η δυσλεξία ή η διάσπαση προσοχής είναι μαθησιακά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη μελέτη του παιδιού σας, μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν χωρίς να επηρεαστεί ο ψυχικός κόσμος του παιδιού και οι γνωσιακές βάσεις που πρέπει να αποκτήσει. Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι από την πρώτη κιόλας τάξη του δημοτικού και οπωσδήποτε πριν το παιδί μπει στην εφηβεία και ξεκινήσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να συζητήσετε με κάποιον εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, ο οποίος γνωρίζει την κατάλληλη προσέγγιση που πρέπει να υιοθετηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη μπορούν να κάνουν θαύματα σε όλους τους τομείς. Ο οργανισμός και ο ψυχικός κόσμος των παιδιών είναι εύπλαστος και πολύ δεκτικός σε αλλαγές και θεραπείες, οπότε είναι σαφώς καλύτερο να αντιμετωπιστεί ό,τι ανακύπτει στην παιδική ηλικία. Ουσιαστικά είναι μια επένδυση που το παιδί σας θα εκτιμήσει δεόντως μεγαλώνοντας.