Οι σειρήνες των συστημάτων συναγερμών

Οι σειρήνες των συναγερμών αποτελούν την έξοδο του συστήματος και το πιο φανερό του σημείο. Είναι το τελευταίο στάδιο σε μια ακολουθία σημάτων που στέλνονται, ώστε να λειτουργήσει ο συναγερμός σε περίπτωση διάρρηξης του ακινήτου και να το προστατεύσει αποδοτικά. Έτσι, οι ανιχνευτές, δηλαδή οι μαγνητικές επαφές ή τα ραντάρ εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, ανιχνεύουν την κίνηση ή την παραβίαση του συστήματος και στέλνουν αυτό το σήμα στην κεντρική μονάδα του συναγερμού. Η κεντρική μονάδα στέλνει στη συνέχεια αυτό το σήμα στη σειρήνα, για να χτυπήσει, ενώ αν το έχετε επιλέξει, μπορεί να το στείλει και σε κέντρο 24ωρης παρακολούθησης, για να ειδοποιηθείτε, ή/ και στην αστυνομία. Οι σειρήνες με βάση τη θέση τους, τη λειτουργία τους και τα χαρακτηριστικά τους διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες.

 

Εσωτερικές ή εξωτερικές

Οι εσωτερικές σειρήνες τοποθετούνται μέσα στο σπίτι, το γραφείο ή το κατάστημα και σκοπό έχουν κυρίως την άσκηση πίεσης και φόβου στο διαρρήκτη με τον ξαφνικό και δυνατό τους ήχο. Έτσι, δεν επιτελούν κάποια άλλη σημαντική λειτουργία, εκτός βέβαια από το γεγονός ότι ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, εφόσον αυτοί είναι μέσα. Η εξωτερική σειρήνα παίζει πιο σημαντικό ρόλο. Τοποθετείται εξωτερικά του ακινήτου και η θέση της πρέπει να φέρει δύο χαρακτηριστικά. Από τη μία, πρέπει να είναι εμφανής, ώστε να φαίνεται εύκολα από το δρόμο και να αποτρέπει τους επίδοξους διαρρήκτες και μόνο με την παρουσία της. Από την άλλη, πρέπει να είναι απρόσιτη, ώστε να μην μπορούν αυτοί να την πλησιάσουν και να την καταστρέψουν, όπως για παράδειγμα να τη ρίξουν στο νερό, για να σταματήσει να χτυπάει σε περίπτωση κλοπής. Οι εξωτερικές σειρήνες των συναγερμών πρέπει, επίσης, να μπορούν να λειτουργήσουν και σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος, αλλά και να έχουν ενσωματωμένο συσσωρευτή στην περίπτωση που αποκοπούν από το σύστημα και χρειάζονται αυτόνομη λειτουργία, όπως για παράδειγμα όταν οι διαρρήκτες κόψουν τα τηλεφωνικά καλώδια ή σταματήσουν την παροχή του ρεύματος.

εξωτερικη σειρηνα συναγερμου

Περιστροφικές ή ηλεκτρονικές σειρήνες

Οι περιστροφικές σειρήνες έχουν το πλεονέκτημα ότι παράγουν ήχο πολύ δυνατότερο από τις ηλεκτρονικές, όμως πλέον η χρήση τους έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται, μιας και καταναλώνουν πολύ ρεύμα, μαζεύουν σκόνη ή σωματίδια και κολλάνε συχνά. Πλέον, στους συναγερμούς σπιτιών και καταστημάτων εγκαθίστανται κυρίως ηλεκτρονικές σειρήνες. Αυτές μπορεί να είναι αυτοτροφοδοτούμενες και αυτοπροστατευόμενες ή όχι. Οι πρώτες χρησιμεύουν κυρίως ως εξωτερικές σειρήνες, αφού μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και να βρίσκονται σε ένα απαραβίαστο μεταλλικό κιβώτιο, ώστε να μην μπορούν να πειραχτούν ό,τι κι αν γίνει. Γενικά, οι ηλεκτρονικές σειρήνες δεν παράγουν ήχο τόσων πολλών ντεσιμπέλ, όπως οι περιστροφικές, έχουν όμως ένα άλλο πλεονέκτημα εκτός βέβαια και από τη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και την απρόσκοπτη λειτουργία. Δίνουν τη δυνατότητα ο ήχος τους να μην είναι συνεχής αλλά μεταβαλλόμενος σε διάφορες συχνότητες ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει. Έτσι, δημιουργούν πανικό και γι’ αυτό ονομάζονται και σειρήνες πανικού, με αποτέλεσμα να προτιμώνται ιδιαιτέρως σε εσωτερικούς χώρους, ώστε να αποπροσανατολίζουν το δράστη και να τον τρέπουν σε φυγή.

περιστροφικη σειρηνα