Ποιο είδος άσκησης είναι καλύτερο για μέγιστη καύση λιποδιάλυση

Το γραμμωμένο σώμα, το six-pack και η έντονη φλεβικότητα σε ένα κατά τα λοιπά γυμνασμένο σώμα, είναι τα τρία χαρακτηριστικά που ψάχνουν όλοι όσοι θέλουν για μια υγιή, αθλητική και ελκυστική εξωτερική εμφάνιση. Μια τέτοια κατάσταση, τα πολύ χαμηλά επίπεδα λίπους, θεωρείται ακραία ακόμα και για επαγγελματίες αθλητές, που θεωρητικά το επιδιώκουν για τη βελτίωση των επιδόσεων τους και είναι ευκολότερη λόγω συχνής άσκησης. Με απλά λόγια, το ίδιο τους το επάγγελμα φροντίζει για τη λιποδιάλυση και την εξαφάνιση του παραμικρού ίχνους λίπους. Για όλους τους υπόλοιπους, ωστόσο, είναι πραγματικός μαραθώνιος.

 

Ποιό, όμως, είδος άσκησης είναι καλύτερο για μέγιστη καύση λίπους; Εδώ, οι απόψεις διίστανται… Το σίγουρο είναι ότι τα πάντα ξεκινούν από την αυστηρή διατροφή. Από εκεί και πέρα χρειάζεται ειδική διατροφή με ελάχιστους υδατάνθρακες, ειδικά συμπληρώματα διατροφής και λιποδιάλυση με ειδικές ασκήσεις για καύση λίπους. Σε ότι αφορά το τελευταίο, υπάρχουν δύο «σχολές σκέψης»: Αυτή που θέλει εκτέλεση ασκήσεων με αερόβιο τρόπο για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα και η άλλη που θέλει εκτέλεση ασκήσεων με δυναμικό τρόπο, λίγες επαναλήψεις, μικρά διαστήματα ανάρρωσης, μεγάλα φορτία και μικρές προπονήσεις. Η πρώτη «σχολή» υποστηρίζει ότι μετά το μισάωρο, ο οργανισμός ενεργοποιεί τις αποθήκες λίπους, καίγοντας απευθείας το ανεπιθύμητο λίπος. Κλασσική άσκηση για την καύση λίπους είναι το βάδην σε ήπια κλίση για μεγάλα διαστήματα, σε αυτή την άσκηση θα βοηθήσει ένας διάδρομος γυμναστικής ή ένα ελλειπτικό μηχάνημα.  Η δεύτερη σχολή υποστηρίζει ότι ο οργανισμός ενεργοποιεί πολύ περισσότερες μυϊκές ομάδες και καίει ενέργεια για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά την ίδια την άσκηση.

 

Και, όπως συμβαίνει στα  περισσότερα πράγματα στη ζωή, η αλήθεια βρίσκεται στη μέση και απλά γίνεται παρανόηση και εσφαλμένη επικοινωνία των γεγονότων με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση στρεβλών αντιλήψεων. Για μέγιστη καύση λίπους ο οργανισμός χρειάζεται μεσαία τέμπο, ενδιάμεσες προς μεγάλες διάρκειες, ενεργοποίηση πολλών μυϊκών μονάδων και ενδιάμεση προς υψηλή ένταση. Ο καλύτερος τρόπος να συνδυαστούν και οι δύο σχολές σκέψης είναι οι πολυαρθρικές ασκήσεις όταν εκτελούνται σε ενδιάμεση προς ψηλή ένταση (ούτε flat out, ούτε τέμπο για μεγάλη διάρκεια) προκειμένου να υπάρξει διάρκεια.

 

Συγκεκριμένα, ασκήσεις όπως το σκοινάκι, οι αεροπορίες, τα επιτόπια άλματα, τα γόνατα στήθος, γόνατα μέσα έξω, τα χέρια-μύτες ποδιών, οι επιτόπιες κινήσεις μποξ μπρος-πίσω, οι κάμψεις, οι βυθίσεις, οι έλξεις, το σκοινί αναρρίχησης, τα box jumps εκτελεσμένα σε ενδιάμεση ένταση και μικρά αλλά ικανά διαστήματα ανάρρωσης, είναι οι ιδανικές ασκήσεις. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να χωριστούν σε ομάδες και να εκτελεστούν εναλλάσσοντας τα χέρια και τα πόδια ώστε να ξεκουράζονται οι μυϊκές ομάδες αλλά να μην πέφτουν οι σφυγμοί.

 

Όπως και με όλα τα είδη της άσκησης, η επανάληψη είναι η μητέρα του αποτελέσματος αλλά η συχνή επανάληψη οδηγεί σε τραυματισμούς και κόπωση. Η ιδανική εκτέλεση των ασκήσεων αυτών είναι μία φορά την εβδομάδα συμπληρωματικά με άλλες προπονήσεις αναλόγως το επίπεδο του ασκούμενου. Η τακτική όμως εφαρμογή τους θα κάνει αυτή τη πολύ μικρή διαφορά μεταξύ ενός σώματος που φαίνεται γυμνασμένο αλλά λίγο πλαδαρό και ενός σώματος που είναι και φαίνεται γυμνασμένο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για ακόμα πιο αποτελεσματική λιποδιάλυση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό φυσικής διατροφής και διατροφής με συμπληρώματα λιποδιαλύτες ώστε να πετύχετε το τέλειο δυνατό αποτέλεσμα.