Σε ποιους απευθύνεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο και είναι τελικά επιβλαβές;

Όπως συμβαίνει γενικότερα στην Ελλάδα, κάθε τι που γίνεται μόδα στο εξωτερικό έρχεται τελικά και στη χώρα μας. Κάπως έτσι έγινε και με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μια μόδα που ξεκίνησε από την Αμερική και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, εκεί όπως και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης κυκλοφορούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία εξωτερικά έχουν μικρές διαφορές με το συμβατικό τσιγάρο. Αντίθετα, στην Ελλάδα διατίθενται στην αγορά μόνο οι πιο μεγάλες και σύνθετες συσκευές ατμίσματος που μπορούν να εξατομικευθούν πλήρως από το χρήστη. Όμως, ποιος είναι τελικά αυτός ο χρήστης και πώς ο ορισμός του σχετίζεται με το αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται επιβλαβές ή όχι;

ατμισμα

Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν και πωλούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυτά απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε καπνιστές που θέλουν να μετατρέψουν μια θανατηφόρα συνήθεια σε μία πιο υγιεινή. Για αυτούς το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει σαφέστατα μεγάλο όφελος. Με παραγωγή ατμού και όχι καπνού και χωρίς την καύση χαρτιού το άτμισμα είναι σαφώς λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Το υγρό αναπλήρωσης, το οποίο με τη βοήθεια του ατμοποιητή μετατρέπεται σε ατμό, περιέχει πολύ λιγότερες και άλλου είδους ουσίες από το παραδοσιακό τσιγάρο, ουσίες που από μόνες τους δεν είναι βλαβερές ούτε καρκινογόνες.

Φυσικά, όπως μας πληροφορούν οι γιατροί, οι επιστήμονες αλλά και οι έμποροι του ηλεκτρονικού τσιγάρου, η εισπνοή οποιασδήποτε ουσίας δεν είναι καθαρός αέρας είναι δυνητικά επιβλαβής. Αυτό, λοιπόν, που δεν γνωρίζουμε είναι τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η μακροχρόνια και εντατική εισπνοή αυτών των ουσιών, οι οποίες πριν το ηλεκτρονικό τσιγάρο χρησιμοποιούνταν σε τρόφιμα και φάρμακα.

Λόγω του παραπάνω το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν συνιστάται σε μη καπνιστές. Σαφώς κανείς δεν μπορεί να τους το απαγορέψει και σίγουρα και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι το άτμισμα με το κάπνισμα έχουν θεμελιώδεις διαφορές. Όμως, θεωρείται παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα ότι το άτμισμα μπορεί να έχει κάποιες συνέπειες σε έναν παρθένο οργανισμό που προηγουμένως δεν εισέπνεε καμία ουσία. Παράλληλα, οι ψυχολόγοι επισημαίνουν την ψυχολογική διάσταση του ατμίσματος με την άποψη ότι συνηθίζει το άτομο στις ίδιες κινήσεις και συνήθειες με το κάπνισμα, με αποτέλεσμα η μεταπήδηση από τον έναν τρόπο στον άλλο να μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα.

Σε κάθε περίπτωση, ο μη καπνιστής δεν έχει λόγο να ξεκινήσει το άτμισμα και πρέπει να γνωρίζει, όσο εγκρατής και αν είναι, ότι η γραμμή ανάμεσα στο ηλεκτρονικό και το παραδοσιακό τσιγάρο μπορεί να γίνει αρκετά λεπτή και δυσδιάκριτη, ειδικά για κάποιον άμαθο. Επιπλέον, ο μη καπνιστής, που δεν είναι εξαρτημένος από τη νικοτίνη και μπορεί άνετα να ζήσει χωρίς καμία ψυχική ταλαιπωρία χωρίς να εισπνέει τίποτα άλλο πέρα από το οξυγόνο που του χρειάζεται, δεν χρειάζεται να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Για τους καπνιστές, όμως, το να εισπνέουν ατμό αντί για καπνό που περιέχει χιλιάδες αποδεδειγμένα καρκινογόνες ουσίες είναι όχι απλά λιγότερο επιβλαβές, αλλά μία νίκη της επιστήμης που τους βοηθάει με έξυπνο τρόπο να απεξαρτηθούν και να πάψουν να καταστρέφουν τον οργανισμό τους με τέτοιο τρόπο.