Συνέχισε.Μπορείς να τα καταφέρεις
«Σημασία δεν έχει πόσο δυνατά θα χτυπήσεις. Σημασία έχει πόσο δυνατά μπορείς να χτυπηθείς και να συνεχίσεις. Πόσα μπορείς να αντέξεις και να συνεχίσεις. Αυτό σημαίνει νίκη». Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την ταινία Ρόκυ και είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές του life coaching. Το μήνυμα πως, όσα «χτυπήματα» και δυσκολίες κι αν συμβούν στη ζωή σου, πρέπει να συνεχίσεις να κυνηγάς τα όνειρα και τους στόχους σου είναι τα πρώτα λόγια που ο ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής- coach λέει στον coachee.
Όλοι χρειαζόμαστε έναν «προπονητή» στις δύσκολες και βαλτώδεις στιγμές μας, ο οποίος θα στέκεται όχι στον πάγκο παρακολουθώντας αλλά δίπλα μας και θα μας στηρίζει -οργανωμένα και συστηματικά- να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Ο άνθρωπος αυτός θα μας ενθαρρύνει ώστε να μην παραδοθούμε την ώρα που οι προσπάθειές μας δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεν μπορούμε να βρούμε το λόγο και τη δύναμη να συνεχίσουμε. Το life coaching είναι η καθοδήγηση που όλοι χρειαζόμαστε, η παρότρυνση και η ηθική και ψυχολογική υποστήριξη.
Στο ρινγκ που λέγεται ζωή, απαιτείται αδιάκοπη προσπάθεια όχι μόνο για το κυνήγι των εξωτερικών στόχων αλλά και για το κυνήγι του πολύ βασικού συναισθήματος της πληρότητας, το οποίο είναι αναγκαίο στο τέλος κάθε μέρας. Αυτό σίγουρα είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της ζωής. Η επίτευξη των εσωτερικών στόχων που χαρίζει αυτό το μοναδικό αίσθημα. Η γαλήνη και η αυτογνωσία, η ψυχική ολοκλήρωση και ωρίμαση, η αντιμετώπιση προβληματικών παραγόντων (όπως η αναβλητικότητα και η ανάπτυξη ενοχών) και η πνευματική εξέλιξη. Τα απαραίτητα κομμάτια, αυτά που συχνά λείπουν από το παζλ, για να επιτύχουμε την εσωτερική γαλήνη.
Το life coaching έχει πολλά σημεία τομής και επαφής με την ψυχοθεραπεία, επειδή και οι δυο προσεγγίσεις έχουν ως αντικείμενο έρευνας την ψυχή του ανθρώπου. Χρησιμοποιούν κοινό επιστημονικό υπόβαθρο και τεχνικές. Διαφέρουν, όμως, καθότι στην ψυχοθεραπεία, ο στόχος για τον οποίο δουλεύουν μαζί ψυχοθεραπευτής και θεραπευόμενος είναι πιο ασαφής και ακαθόριστος, ενώ παράλληλα -γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο- αποφεύγεται η οποιαδήποτε μορφή καθοδήγησης. Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία -κλάδος της ψυχοθεραπείας- βασίζεται στην αντίληψη ότι για κάθε μορφή ψυχικής ταραχής ή δυσφορίας δεν ευθύνεται ένα γεγονός ή μια κατάσταση αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται αντιληπτό. Ο τρόπος αυτός καθορίζεται από τις πεποιθήσεις, από τις σκέψεις που κάνει κάποιος γύρω από αυτό, τις οποίες και πιστεύει σα να είναι η αλήθεια. Ο ψυχοθεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να εντοπίσει αυτές τις πεποιθήσεις, να τις θέσει υπό εξέταση και να τις αντισταθμίσει -αν δεν είναι αληθινές- με άλλες πιο ευχάριστες υποθέσεις ή απόψεις. Στόχος της είναι όχι η επικάλυψη και η γρήγορη αντιμετώπιση, αλλά το ξερίζωμα της ρίζας του «κακού». Για το λόγο αυτό, κρίνεται και η πιο κατάλληλη μορφή θεραπείας για διαταραχές όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η αντιμετώπιση άγχους και οι κρίσεις πανικού.
Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής με γραφείο στην Αθήνα, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Οι πολυετείς σπουδές του, η επιτυχημένη πορεία του και η αγάπη του για τους πάσχοντες αποτελούν τις καλύτερες συστάσεις. Τα τελευταία χρόνια, έχει εξειδικευτεί στο life coaching.