Ανακαινίσεις κατοικιών: οι απαντήσεις στις πιο συχνές σας ερωτήσεις.

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι ένα θέμα, στο οποίο όλοι έχουν πολλές απορίες. Πριν κάποιος ξεκινήσει να ανακαινίζει το σπίτι του, καλό είναι να γνωρίζει τι ακριβώς έχει να περιμένει, ποια είναι η διαδικασία και ποιες είναι οι προϋποθέσεις. Φυσικά, ανακαινίσεις κατοικιών είναι πολλών ειδών και οι απαντήσεις δεν είναι ίδιες σε όλες τις περιπτώσεις. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να το ψάξετε καλά, πριν κάνετε το πρώτο βήμα και να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις οικονομικές, χρονικές και ψυχολογικές απαιτήσεις που έχει πάντα μια ανακαίνιση. Ποιες είναι, όμως, οι σημαντικότερες ερωτήσεις στις ανακαινίσεις σπιτιών;

Ποιο είναι το πρώτο βήμα στις ανακαινίσεις κατοικιών;

Το πρώτο στάδιο σε κάθε ανακαίνιση, ένα στάδιο που εγγυάται την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαδικασίας, είναι η οικονομοτεχνική μελέτη. Σε αυτήν, καθορίζονται οι εργασίες που πρέπει να γίνουν, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και φυσικά διατυπώνεται η πρόβλεψη για το κόστος και το χρονοδιάγραμμα. Αν αυτή η μελέτη γίνει σωστά και με λεπτομέρεια, τότε θα μπορέσει η ανακαίνιση να ολοκληρωθεί εγκαίρως και να μην ξεφύγει στο κόστος.

εργαλεία για ανακαίνιση

Χρειάζεται οικοδομική άδεια για μια ανακαίνιση;

Το αν απαιτείται η έκδοση ή όχι οικοδομικής άδειας εξαρτάται από το είδος της ανακαίνισης. Στις μικροεπισκευές μέσα στο σπίτι, όπως για παράδειγμα στο βάψιμο των τοίχων ή την αλλαγή του δαπέδου, δεν χρειάζεται οικοδομική άδεια. Αν, όμως, μπουν σκαλωσιές ή αν αλλάξει η εσωτερική διαρρύθμιση του σπιτιού, όπως με το γκρέμισμα ενός τοίχου, τότε ο μηχανικός που θα αναλάβει την ανακαίνιση ασχολείται και με την έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας.

σπίτι υπό ανακαίνιση.

Μπορεί ο ιδιοκτήτης να μένει μέσα στο σπίτι κατά την ανακαίνιση;

Αυτό εξαρτάται από το εύρος της ανακαίνισης. Στις μερικές ανακαινίσεις κατοικιών και εφόσον φυσικά υπάρχει ελεύθερος χώρος, οι ιδιοκτήτες μπορούν να διαμένουν μέσα. Αν, όμως, μιλάμε για ολική ανακαίνιση, είναι δύσκολο να παραμείνει το σπίτι κατάλληλο για διαβίωση κατά τη διάρκεια των εργασιών.

άνδρας που εργάζεται και κόβει σίδερα

Πρέπει να επιλέξω μία εταιρεία για όλες τις εργασίες;

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να απευθυνθείτε στον εκάστοτε επαγγελματία για κάθε εργασία, οπότε θα συντονίσετε εσείς ουσιαστικά τα συνεργεία. Αυτό δεν έχει το κόστος της συνεργασίας με κάποια εταιρεία. Από την άλλη, σχεδόν πάντα το τελικό κόστος είναι μεγαλύτερο, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν εμπειρία και γνωρίζουν τα συνεργεία, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο να βρουν προσφορές και εκπτώσεις στις εργασίες και τα υλικά. Επιπλέον, με την κατάλληλη καθοδήγηση μειώνεται σημαντικά ο χρόνος των εργασιών, κάτι που ωφελεί και το τελικό κόστος.

πινέλο βάβει φράχτη

Μπορώ να ανακαινίσω το εξοχικό χωρίς να βρίσκομαι εκεί;

Οι ανακαινίσεις εξοχικών κατοικιών προκαλούν πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες τους, αφού κατά κανόνα πρόκειται για σπίτια μακριά από την κύρια κατοικία. Ωστόσο, αν συνεργαστείτε με κατασκευαστική εταιρεία, η οποία γνωρίζει τα συνεργεία στην περιοχή, δεν είναι απαραίτητη η φυσική σας παρουσία κατά την ανακαίνιση.

δωμάτιο που χρειάζεται ανακαίνιση