Ακουστικά βαρηκοΐας: 4 πράγματα που δεν γνωρίζατε (και θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε πολλά ταμπού)

Πολλά ζητήματα υγείας συνδέονται με διάφορα ταμπού που δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών χωρίς λόγο. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η βαρηκοΐα, η οποία έχει συνδεθεί με τα γηρατειά, αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με προβλήματα ακοής είναι κάτω των 50 ετών, ενώ η ήπια ή βαριά απώλεια ακοής απαντά συχνά και στα βρέφη και τα παιδιά. Με αυτά τα δεδομένα, τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι απλώς ένα ακόμα ιατρικό βοήθημα που μπορεί να βελτιώσει θεαματικά τη ζωή του ανθρώπου.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι το τελευταίο διάστημα δεν ακούτε καλά και σκέφτεστε ότι ήρθε η ώρα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ακοοπροθετιστή, τότε καλό είναι να γνωρίζετε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ακουστικά βαρηκοΐας, ώστε να μην επιβαρύνετε την ψυχολογία σας με μύθους που δεν ισχύουν.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να είναι αόρατα

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν σκεφτόμαστε τα ακουστικά για την βαρηκοΐα, θυμόμαστε παλαιότερες εικόνες ηλικιωμένων θείων μας που φορούσαν μεγάλα εξαρτήματα πίσω από το αυτί. Η εικόνα αυτή έχει πλέον αλλάξει δραστικά, αφού έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διακριτικότητα. Τα ακουστικά που τοποθετούνται πίσω από το αυτί είναι πολύ μικρά, ώστε να φαίνονται ελάχιστα, ενώ υπάρχουν και άλλοι, εντελώς αόρατοι τύποι ακουστικών. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυνται τα ακουστικά που τοποθετούνται μέσα στο αυτί και τα οποία είναι τόσο μικροσκοπικά που δεν φαίνονται καθόλου.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν είναι ακριβά

Αν το κόστος είναι δυστυχώς ένας ανασταλτικός παράγοντας για ό,τι έχει να κάνει με την υγεία μας, τότε με τα προβλήματα ακοής αυτό το εμπόδιο είναι αρκετά χαμηλότερο. Καταρχάς, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν την αγορά των ακουστικών έως του ποσού των 450€, ενώ πολλοί φορείς καλύπτουν σημαντικά μεγαλύτερο ποσό. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες οικονομικές επιλογές στα ακουστικά βαρηκοΐας, ώστε ο καθένας να κυμανθεί στο εύρος τιμής που επιθυμεί.

Χάρη στην υψηλή τεχνολογία ο ήχος είναι καθαρός και στοχευμένος

Ένα πρόβλημα που υπήρχε σε μεγάλο βαθμό παλαιότερα με τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ότι η επαύξηση των ήχων γινόταν με τρόπο που προκαλούσε τελικά θόρυβο στα αυτιά του ατόμου. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πια, καθώς η υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιείται συμβάλλει στη σωστή επιλογή των ήχων και την επαύξηση αυτών μόνο, οι οποίοι είναι απαραίτητοι στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, τα ακουστικά μπορούν να αναγνωρίζουν τη φωνή των συνομιλητών, ώστε να αυξάνουν την έντασή της, χωρίς όμως ταυτόχρονα να αυξάνουν και την ένταση άλλων ήχων, όπως των διερχόμενων αυτοκινήτων.

Τα ακουστικά προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες

Ίσως σας απασχολεί το ζήτημα του τι θα πρέπει να κάνετε, αν οι ανάγκες σας αλλάξουν όσον αφορά στα ακουστικά. Μπορεί επί παραδείγματα να αλλάξει ο βαθμός της βαρηκοΐας ή να επιθυμείτε τα ακουστικά να σας βοηθούν στην ακοή μεγαλύτερης γκάμας ήχων. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να αντικαταστήσετε τα ακουστικά, αφού αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες χωρίς σημαντικές αλλαγές. Θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα στα ακουστικά Ακουστικά Θεοδώρου, δείτε περισσότερα στο www.akoustikatheodorou.gr