Ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου: έτσι θα κάνετε οικονομία όλο το χρόνο

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τους περισσότερους μήνες του χρόνου απαιτεί είτε θέρμανση είτε ψύξη στους εξωτερικούς χώρους. Αν εξαιρέσει κανείς το φθινόπωρο και την άνοιξη, όλο το υπόλοιπο διάστημα πρέπει είτε να ανάβουμε τα καλοριφέρ είτε τον κλιματισμό. Αυτό που δηλαδή συμβαίνει είναι ότι οι εξωτερικές συνθήκες του καιρού απειλούν την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού μας, την οποία για να προστατεύσουμε χρησιμοποιούμε κάθε μέσο. Τα μέσα αυτά, η ψύξη δηλαδή και η θέρμανση, έχουν ως αποτέλεσμα τη δαπάνη τεράστιων ποσών ενέργειας κάθε μήνα. Αυτή η δαπάνη έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τον πλανήτη αλλά και για την τσέπη μας. Για αυτό το λόγο, γίνονται συνεχώς προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο να περικοπεί αυτή η δαπάνη, αφού η κατασπατάληση ενέργειας απειλεί το περιβάλλον.

Για να αποτρέψουμε την εξωτερική θερμοκρασία και υγρασία να επηρεάσει τις συνθήκες των εσωτερικών χώρων, στηριζόμαστε στη μόνωση, η οποία διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία και μέσω κακών αγωγών της θερμότητας αποτρέπει το πάγωμα ή την υπερθέρμανση του εσωτερικού ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες. Η μόνωση, σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, είναι ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε την καταστροφή του πλανήτη. Έτσι, όλες αυτές οι λύσεις ονομάζονται πράσινη ενέργεια.

κουφωματα αλουμινιουΗ μόνωση μπορεί να γίνει στην ταράτσα, στα πατώματα αλλά και τους τοίχους των κτιρίων και με αυτό τον τρόπο ενισχύει τα υλικά των εξωτερικών επιφανειών, για να ανθίστανται στις πιέσεις προσπάθειας θερμικής ισορροπίας ανάμεσα στις δύο επιφάνειες. Στην ευρεία της έννοια, η μόνωση περιλαμβάνει και τα κουφώματα αλουμινίου, τα παντζούρια και τις πόρτες, αφού και αυτά οφείλουν να προστατεύουν τους εσωτερικούς χώρους από τις μεταβολές τις θερμοκρασίας. Πρωτοποριακά στον τομέα της θερμομόνωσης αλλά και της ηχομόνωσης είναι τα κουφώματα αλουμινίου, που πλέον κατασκευάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε η θερμική διαπερατότητα να είναι μηδαμινή.

Τα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου, όπως έχουν ονομαστεί, είναι μια ειδική και υψηλής ποιότητας κατηγορία κουφωμάτων αλουμινίου, στα οποία τόσο το προφίλ του αλουμινίου όσο και ο υαλοπίνακας είναι κατασκευασμένα με τέτοιο υλικό και τρόπο, ώστε η θερμοπερατότητα να μειώνεται στο ελάχιστο. Τα κουφώματα αυτά, που ονομάζονται και θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου, κατασκευάζονται από το υλικό πολυαμίδιο, το οποίο θεωρείται από τους χειρότερους αγωγούς της θερμότητας.

Έτσι, επιτυγχάνεται όχι μόνο θερμομόνωση αλλά και ηχομόνωση, πράγμα που σημαίνει ότι η ενέργεια που σπαταλιέται για την ψύξη και τη θέρμανση του εσωτερικού χώρου είναι αμελητέα, φυσικά εφόσον πληρούνται και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις θερμομόνωσης του κτιρίου. Αυτό έχει άμεση θετική συνέπεια στους μηνιαίους και ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου ή φυσικού αερίου και συνεπώς στα οικονομικά της επιχείρησης και του νοικοκυριού. Με αυτόν τον τρόπο, βγαίνουν όλοι κερδισμένοι, αφού και το περιβάλλον δεν καταστρέφεται και εμείς εξοικονομούμε χρήματα. Κατά συνέπεια, γίνεται και γρήγορη απόσβεση του κόστους των ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου, ακόμα και σε λίγους μήνες, και έπειτα από αυτό το χρονικό σημείο γίνεται πραγματική οικονομία.

Είναι στο χέρι όλων μας να σώσουμε τον πλανήτη μας και πόσο μάλλον όταν αυτό όχι μόνο δεν μας κοστίζει τίποτα αλλά αντίθετα είναι επωφελές για εμάς.