Ηλιακοί θερμοσίφωνες, μια οικονομική λύση

Οι θερμοσίφωνες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες άλλες οικονομικές και άλλες ακριβές στη χρήση τους. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί ίσως την πιο ιδανική λύση για τα νοικοκυριά ώστε να έχουν ζεστό νερό χειμώνα καλοκαίρι, έστω και αν τους κρύους μήνες, με την έλλειψη ηλιοφάνειας, χρειάζεται και μια διαφορετική υποστήριξη. Άλλωστε στη σύγχρονη κατοικία, η όλη φιλοσοφία της μας παραπέμπει στη χρήση του. Δεν είναι τυχαίο, ότι το νέο πρόγραμμα «Εξ Οικονομώ Κατ’ Οίκον», που μέσω της παροχής κινήτρων στους πολίτες, έχει ως στόχο την αναβάθμιση των κατοικιών και των κτιρίων επιδοτεί και την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό.

 Θερμοσίφωνες κατηγορίες

Αυτές είναι και οι βασικές κατηγορίες διάκρισης για αυτά τα βασικά υδραυλικά είδη.

-Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας: Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν μεταλλικό κύλινδρο, κατακόρυφο ή επιδαπέδιο, με διπλά θερμομονωμένα τοιχώματα, συνδεδεμένο με την παροχή νερού. Η θέρμανση πραγματοποιείται από ένα σώμα που βρίσκεται στο μέσο της συσκευής. Μια μέση χωρητικότητα 80 έως 100 λίτρων καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες ενός τριμελούς ή τετραμελούς νοικοκυριού. Είναι επιρρεπής σε φθορές. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας με τη σειρά του διακρίνεται άλλες δύο υποκατηγορίες, τον κλασικό ηλεκτρικό και τον ταχυθερμοσίφωνα ή ταχυθερμαντήρα.

mafou.gr - Θερμοσίφωνες - Ηλεκτρικός Θερμοσίφωνας Ecoline Pyramis Κάθετος

-Ταχυθερμοσίφωνας: Πρόκειται για έναν πρακτικό μηχανισμό θέρμανσης νερού, ιδιαίτερα χρήσιμο σε επαγγελματικούς χώρους, όπως κουζίνες και λάντζες. Ζεσταίνει άμεσα το νερό, στην απαιτούμενη ποσότητα. Σε αντίθεση με το συμβατικό θερμοσίφωνα, που χαρακτηρίζεται από το συγκεντρωτικό σύστημα, αυτός λειτουργεί αποκεντρωτικά, με την τοποθέτηση μικρών συσκευών στους χώρους δράσης, όπως π.χ. κάτω από τους νεροχύτες ή τους νιπτήρες. Λόγω της κατασκευαστικής τους δομής δεν παρουσιάζουν φθορές, ενώ είναι πιο οικονομικοί  ως προς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

mafou.gr - Θερμοσίφωνες - Θερμοσίφωνας - Ταχυθερμοσίφωνας

– Ηλιακός θερμοσίφωνας: ο οποίος είναι μια άλλη ξεχωριστή κατηγορία, καθώς πρόκειται για ενεργειακό ηλιοθερμικό σύστημα, που συλλέγει την ηλιακή ακτινοβολία και με τη σειρά της τη μετατρέπει σε θερμική ενέργεια. Το νερό ζεσταίνεται με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

mafou.gr - Θερμοσίφωνες - Ηλιακός Θερμοσίφωνας Premium Pyramis

 Δύο βασικές κατηγοριοποιήσεις:

-Διπλής ενέργειας: σε αυτόν τον τύπο θερμοσίφωνα υπάρχει τοποθετημένη ηλεκτρική αντίσταση με θερμοστάτη στη δεξαμενή αποθήκευσης νερού. Με αυτό τον τρόπο  ενεργοποιείται ο μηχανισμός εκμετάλλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.  Στην περίπτωση που η ηλιακή ακτινοβολία δεν κρίνεται ως επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του νοικοκυριού σε ζεστό νερό.

-Τριπλής ενέργειας: διαθέτει όλα τα παραπάνω συν μια επιπλέον είσοδο, ώστε να συνδέεται μέσω σωληνώσεων με το καλοριφέρ, με αποτέλεσμα όταν το τελευταίο ανάβει, να αποκτά το σπίτι ζεστό νερό. Για την αποτελεσματική χρήση απαιτείται η κατάλληλη υποδομή.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να είναι ανοιχτού ή κλειστού κυκλώματος. Αποτελείται από το χώρο αποθήκευσης και τους ηλιακούς συλλέκτες, δηλαδή την πλάκα συλλογής ακτινοβολίας, κατά προτίμηση μαύρη, το κάλυμμά της από κρύσταλλο, τους σωλήνες σύνδεσης και το θερμικά μονωμένο πλαίσιο, που χρησιμεύει για τη στερέωση των λοιπών εξαρτημάτων.

mafou.gr - Θερμοσίφωνες - Ηλιακός Θερμοσίφωνας

Επίσης πρόκειται για την πλέον οικολογική συσκευή, καθώς περιορίζεται δραστικά η έκλυση στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα. Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης άμεσα αποσβένεται με την οικονομία στους λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι αρκετά σημαντικά. Ώστε να δικαιολογείται η χρήση του στην πλειονότητα των νοικοκυριών. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, με την άνοδο των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, παρέχεται με τη χρήση του μια οικονομική λύση.