Μεταμόσχευση μαλλιών Η οριστική λύση

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια χειρουργική διαδικασία για την οριστική αντιμετώπιση της ανδρικής (κυρίως) αλωπεκίας. Η διαδικασία είναι απλή: θύλακες τρίχας απομακρύνονται χειρουργικά από τη δότρια περιοχή, συνηθέστερα από το πίσω ή το πλαϊνό μέρος του κεφαλιού, και «μεταφέρονται» στη λήπτρια περιοχή. Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις περιοχές των φρυδιών ή των βλεφαρίδων, για να καλύψει κενά στα γένια ή ουλές,  ακόμη και για να διορθώσει προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες αποκατάστασης αλωπεκίας, που κατέληξαν σε αφύσικο αποτέλεσμα.

 

Η ιστορία της μεταμόσχευσης μαλλιών ξεκίνησε το 1930, όταν ο Ιάπωνας χειρουργός Dr Sasagawa παρουσίασε την ιδέα της μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων. Εννιά χρόνια αργότερα, έγινε η δεύτερη απόπειρα προσέγγισης του ζητήματος, από τον επίσης Ιάπωνα δερματολόγο Dr Okuda, με τη δημοσίευση μιας επαναστατικής μεθόδου για τα δεδομένα της εποχής. Μάλιστα, πρότεινε και εφάρμοσε την αυτομεταμόσχευση με την αξιοποίηση μικρών μοσχευμάτων, πρακτική που αποτέλεσε τον πρόδρομο των σύγχρονων μεθόδων. Αρκετά χρόνια αργότερα, μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ιάπωνες γιατροί προχωρούν σε ανάλογες απόπειρες.

Όμως το σημείο σταθμός στην ιστορία της μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων έγινε το 1959, χρονιά δημοσίευσης της έρευνας με τίτλο «Autografts in Alopecias and other Selected Dermatological Conditions» του Αμερικάνου γιατρού Dr Orentreich. Οι έρευνες του αποτελούν τομή στον τομέα και κέντρο της «Δοτικής κυριαρχίας» (Donor Dominance) που αποτελεί θεμέλιο λίθο των σύγχρονων εφαρμογών. Ο Orentreich απέδειξε ότι οι μεταμοσχευθείσες τρίχες διατηρούσαν τη γενετική τους αντίσταση στην τριχόπτωση και μετά τη μεταμόσχευση, ανεξαρτήτως του σημείου στο οποίο μεταφυτεύονταν. Τη χρονική περίοδο 1960-1980 οι μεταμοσχεύσεις συνεχίζονται, το μέγεθος όμως των τριχοθυλακίων που χρησιμοποιείται είναι μεγάλο (αρχικά 20-30 τριχοθυλάκια και στη συνέχεα 12-20) με κύρια συνέπεια το αποτέλεσμα να μην είναι φυσικό από αισθητική άποψη. Τη δεκαετία του 1990, η εξέλιξη της τεχνολογίας και των τεχνικών μέσων οδήγησαν τη χειρουργική μεταμόσχευση στο σημερινό της επίπεδο. Τότε ήταν που γεννήθηκε η τεχνική FUT, που μπορεί να προσφέρει απόλυτα φυσικό και τέλειο αποτέλεσμα.

Σήμερα, οι τεχνικές FUT-Strip και FUE αποτελούν τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες μεθόδους με σίγουρη επιτυχία. Η τεχνική FUT-Strip αποτελεί την πιο αποτελεσματική επέμβαση μεταμόσχευσης. Κατά την τεχνική αυτή, αφαιρείται ένα τμήμα τριχωτού από τη δότρια ζώνη μόνιμης τριχοφυΐας και παρασκευάζονται ένα προς ένα τα μοσχεύματα με τη χρήση ειδικών μικροσκοπίων.  Η τεχνική αυτή είναι η πιο ασφαλής γιατί:

  • είναι η πιο δοκιμασμένη παγκοσμίως
  • εξασφαλίζει τη μέγιστη επιβίωση των μοσχευμάτων (>98%)
  • εξασφαλίζει την υψηλότερη πυκνότητα και κάλυψη
  • εξασφαλίζει τον υψηλότερο αριθμό μοσχευμάτων σε κάθε συνεδρία
  • εξασφαλίζει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Καινοτόμος στο χώρο της μεταμόσχευσης είναι και η τεχνική FUE. Με τη μέθοδο FUE αφαιρούνται οι τριχοθυλακιακές μονάδες μία προς μία, χωρίς τομές, και χωρίς να αφαιρούνται τμήματα από το τριχωτό. Επομένως είναι μια διαδικασία χωρίς ράμματα. Χρησιμοποιούνται ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία διαμέτρου 0,6-1,0mm και δεν παραμένει  κανένα ορατό σημάδι με κούρεμα >6mm. Η τοποθέτηση των μοσχευμάτων στη λήπτρια περιοχή καθώς και όλη η υπόλοιπη διαδικασία της FUE παραμένει κοινή με την τεχνική FUT. Εξειδικευμένες τεχνικές FUE για να καλυφθεί κάθε ανάγκη είναι οι εξής:

  • Manual FUE
  • Motorized FUE
  • No-Shave FUE
  • Body to Scalp FUE