Σαμπουάν και conditioner

Το σαμπουάν και το conditioner αποτελούν βασικά στοιχεία της περιποίησης μαλλιών. Η σωστή επιλογή και η κατάλληλη χρήση τους αφορά άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ώστε να προστατεύεται η υγεία και να αναδεικνύεται η ομορφιά των μαλλιών, κοντών και μακριών. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια αυτά τα δύο συστατικά αναμιγνύονται, με αποτέλεσμα τη γέννηση ενός νέου προϊόντος, που είναι πλέον γνωστό ως 2 σε 1.

σαμπουάνΑς δούμε από πού προέρχεται.

Το σαμπουάν ή σαμπού για πρώτη φορά εμφανίστηκε το 18ο αιώνα στη μακρινή Ανατολή, κάπου μεταξύ των Ινδιών και του Αφγανιστάν. Ήταν ένα σαπούνι διαλυμένο στο νερό, μαζί με αρωματικά βότανα. Η ρίζα της λέξης προέρχεται από μια από τις δεκάδες ινδικές γλώσσες, που χρησιμοποιείται κυρίως στις βόρειες περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν. Ένας Ινδός μετανάστης το «έφερε» στη Μεγάλη Βρετανία και το χρησιμοποίησε στο δικό του χαμάμ.

Με το μείγμα αυτό οι Άγγλοι κομμωτές περιποιούνταν τα μαλλιά των πελατών τους, χωρίς όμως να το αφαιρούν. Αυτή η πρακτική τα τελευταία χρόνια έχει επανεμφανιστεί, ως καινοτομία, στο hair styling. Πρόκειται για το ξηρό σαμπουάν, σε μορφή σπρέι, όπως το λακ. Χρησιμοποιείται σε ιδιαίτερες καταστάσεις και με ειδικό τρόπο. Το σύγχρονο σαμπουάν, σε κρεμώδη υφή, εμφανίζεται για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία.

Χρήση του σαμπουάν

Τη δεκαετία του ’80 θυμόμαστε διαφημίσεις σχετικά με τα σαμπουάν, με επίκεντρο την καταπολέμηση της πιτυρίδας. Η εξέλιξη έφερε και την εξειδίκευση στα σαμπουάν, ανάλογα με τη χρήση τους. Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι τα παιδικά σαμπουάν ή τα βρεφικά, που χρησιμοποιούνται και ως αφρόλουτρα. Πλέον υπάρχει τεράστια ποικιλία σαμπουάν, που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια και άλλα ειδικευμένα καταστήματα.

Χαρακτηριστικά, συναντούμε και σαμπουάν։

  • κατά της ψαλίδας
  • εναντίον της τριχόπτωσης
  • για ξηρά μαλλιά
  • για ανταύγειες
  • για μπούκλες
  • για όγκο
  • τα κλασικά

Μαλακτικό μαλλιών

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη η χρήση του conditioner ή μαλλακτικού μαλλιών, ώστε να μαλακώνουν και να γίνονται πιο εύκολα στο χτένισμα. Αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα μακριά μαλλιά. Χρησιμοποιείται στο λούσιμο, μετά το ξέβγαλμα του σαμπουάν. Καλό είναι η χρήση της να γίνεται με φειδώ, στη μέση και τις άκρες των μαλλιών. Αν μπει στις ρίζες τους, τα βαραίνει, με αποτέλεσμα να ευνοείται η τριχόπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τη μάσκα μαλλιών. Όπως και στα σαμπουάν υπάρχουν διαφορετικά είδη μαλακτικών, ανάλογα με την περίσταση.

Πολλές εταιρίες παράγουν τα περίφημα προϊόντα 2 σε 1, δηλαδή και σαμπού και conditioner. Δεν είναι σίγουρο κατά πόσο είναι αποτελεσματικό, σε σχέση με τη χωριστή χρήση των δύο προϊόντων. Ωστόσο είναι πρακτικό και σίγουρα ευνοϊκό, όταν πιέζει ο χρόνος. Όπως λέει και η διαφήμιση «λούζομαι και φεύγω».

Η υγιεινή, η προστασία και η ομορφιά των μαλλιών, σίγουρα θεωρούνται ως ορισμένες από τις βασικές προσωπικές φροντίδες της σύγχρονης καθημερινότητας. Στην περίπτωση της ορθής χρήσης των προϊόντων αυτών, κατά κάποιο τρόπο τα στοιχεία αυτά αλληλοσυμπληρώνονται. Τα γερά μαλλιά και η συντήρηση της κώμης πρέπει να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό τη γενικότερη ατομική υγεία και αισθητική.