Ανάκτηση δεδομένων: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ανάκτηση δεδομένων είναι μια διαδικασία που μπορεί να σας βοηθήσει στην περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας και κινδυνεύετε να τα χάσετε. Την επόμενη φορά που θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο αρχείο που ψάχνετε, μην πανικοβληθείτε. Ένας έμπειρος τεχνικός ξέρει τι πρέπει να κάνει και μπορεί να σας σώσει από πολύ χρόνο αλλά και από την απώλεια των δεδομένων σας. Διαβάστε παρακάτω τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το data recovery, ώστε να ξέρετε τι ακριβώς να περιμένετε.

ανακτηση δεδομενων

Τι είναι η ανάκτηση δεδομένων

Η ανάκτηση δεδομένων (www.datalabs.gr) είναι η διαδικασία, με την οποία επιτυγχάνεται πρόσβαση σε αρχεία που έχουν χαθεί, αλλοιωθεί, διαγραφεί ή επαναγραφεί. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει σε επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή, σε κινητό, tablet ή smartphone, καθώς και σε εξωτερικά μέσα αποθήκευσης, όπως USB sticks, memory cards, CD’s και DVD’s. Γενικά, σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή μπορεί να υπάρξει ζήτημα απώλειας δεδομένων, με αποτέλεσμα να απαιτείται ανάκτηση αρχείων. Αυτού του είδους η ανάκτηση διαφέρει από την ανάκτηση δεδομένων που λαμβάνει χώρα στα πλαίσια των δικαστικών ερευνών ή της κατασκοπείας και η οποία αφορά σε κρυπτογραφημένα αρχεία, στα οποία η πρόσβαση γίνεται επιτεύξιμη με τελείως άλλες μεθόδους.

Αιτίες της απώλειας δεδομένων

Οι αιτίες της απώλειας δεδομένων μπορούν να είναι πολλές και διάφορες. Από τη μία, μπορεί τα αρχεία να διαγράφηκαν κατά λάθος, ενώ σε ατύχημα μπορεί να οφείλεται και ένα ενδεχόμενο format ή το να γράφτηκε ένα αρχείο πάνω σε ένα άλλο. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες η απώλεια δεδομένων οφείλεται σε κακή λειτουργία του λειτουργικού συστήματος της ηλεκτρονικής συσκευής ή σε μηχανική βλάβη. Η βλάβη στο hardware λόγω φθοράς ή πτώσης είναι και η πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιτυχία της ανάκτησης δεδομένων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δύσκολα μπορεί να αγγίξει το 100%.

Τεχνικές ανάκτησης

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι τεχνικοί, ώστε να καταφέρουν να επιτύχουν επαναφορά αρχείων. Η ανάκτηση δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο είναι και η πιο δύσκολη να γίνει και σίγουρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς εξελιγμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο και προηγμένο εξοπλισμό. Γι’ αυτό, επειδή εσείς κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζετε ποια είναι η αιτία του προβλήματος, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε αμέσως στους ειδικούς, ώστε να προλάβετε περαιτέρω ζημιά. Στην περίπτωση της απώλειας δεδομένων λόγω κάποιου προβλήματος στο software, διαγραφής αρχείων κατά λάθος ή επίθεσης από ιούς που δέσμευσαν τα δεδομένα σας, ειδικά data recovery software μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Όταν έχουν επανεγγραφεί αρχεία πάνω σε άλλα παλαιότερα, η επιτυχίας της ανάκτησης δεδομένων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν αυτό έγινε σε SSD ή HDD δίσκο. Πάντως, όταν η ανάκτηση αρχείων μπορεί να γίνει με κάποιο software και ο τεχνικός δεν χρειάζεται να έχει φυσική επαφή με το hardware, μπορούμε να μιλάμε και για απομακρυσμένο data recovery που δεν απαιτεί εξειδικευμένες μεθόδους και μπορεί να γίνει και από το σπίτι με την καθοδήγηση του υπεύθυνου.