Γιατί να επιλέξετε ένα ελβετικό ρολόι

Τα ελβετικά ρολόγια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξοδεύουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ για ένα ρολόι ελβετικής κατασκευής. Δεδομένου ότι και ένα οικονομικό ρολόι μπορεί να σας πει την ώρα, ίσως αναρωτιέστε γιατί κανείς να θέλει να αγοράσει ένα ελβετικό ρολόι. Τα ελβετικά ρολόγια είναι ιδιαίτερα αγαπητά για τη βιοτεχνική δεξιοτεχνία τους, τη δέσμευσή τους στην ποιότητα και την πολυτέλεια. Δείτε αυτούς και ακόμα περισσότερους λόγους για τους οποίους μπορεί κανείς να θέλει να επιλέξει ένα ελβετικό ρολόι. 

Τι είναι ένα ελβετικό ρολόι

Ελβετικά ρολόγια CERTINA
Ελβετικά ρολόγια CERTINA

Ίσως σκέφτεστε ότι ένα ελβετικό ρολόι είναι ένα ρολόι κατασκευασμένο στην Ελβετία. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Στην πραγματικότητα, το να είναι “ελβετικής κατασκευής” δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα ρολόι είναι 100% κατασκευασμένο στην Ελβετία. Ο χαρακτηρισμός όμως αυτός υποδεικνύει ότι το ρολόι πληροί ορισμένα πρότυπα υψηλής ποιότητας σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία περί εμπορικών σημάτων.

Το 2017 τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανονισμοί για να γίνει αυστηρότερος ο νόμος σχετικά με το τι κάνει ένα ρολόι «ελβετικής κατασκευής». Έτσι η νομοθεσία ορίζει ένα ρολόι ως ελβετικό με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Τουλάχιστον το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής του ρολογιού πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί στην Ελβετία.
  • Τουλάχιστον το 50% της αξίας των εξαρτημάτων της κίνησης πρέπει να κατασκευάζεται στην Ελβετία ΚΑΙ τουλάχιστον το 60% της κατασκευής της κίνησης πρέπει να πραγματοποιείται στην Ελβετία
  • Ο τεχνικός σχεδιασμός του ρολογιού και η κίνησή του πρέπει να έχουν αναπτυχθεί στην Ελβετία

Οι νέοι κανονισμοί ενίσχυσαν την ελβετική επωνυμία, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Σύμφωνα με τον Όμιλο Gevril, η Ομοσπονδία της Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον ελβετικό νόμο περί εμπορικών σημάτων αυξάνοντας το ποσοστό του κόστους παραγωγής που είναι πραγματικά βασισμένο στην Ελβετία, σε τουλάχιστον 80%.

Γιατί να επιλέξετε ένα ελβετικό ρολόι

Τα ελβετικά ρολόγια είναι καλύτερα γιατί πρέπει να είναι καλύτερα: έχουν μια ισχυρή κληρονομιά δεξιοτεχνίας και μια τεράστια φήμη, την οποία πρέπει να διατηρήσουν.

Ένας από τους λόγους που οι μάρκες ελβετικών ρολογιών είναι τόσο δημοφιλείς είναι λόγω της πλούσιας ιστορίας τους. Η τέχνη της ωρολογοποιίας έχει εκλείψει στα περισσότερα μέρη του κόσμου με εξαίρεση την Ελβετία. Αν και δεν είναι η πρώτη χώρα που κατασκεύασε ρολόγια χειρός, η Ελβετία ήταν -και εξακολουθεί να είναι- η χώρα που φημίζεται για τη δεξιοτεχνία, τη μακροχρόνια γνώση και την πλούσια ιστορία επιμονής και επιτυχιών στην κατασκευή ρολογιών χειρός. 

Τα ελβετικά ρολόγια πρέπει να περάσουν από ορισμένες συγκεκριμένες διαδικασίες και συνθήκες για να χαρακτηριστούν ως «ελβετικής κατασκευής» και, ως εκ τούτου, η υψηλή ποιότητα κατασκευής και η εξαιρετική απόδοση είναι εγγυημένα. 

Παρά την αύξηση του ανταγωνισμού, την εκβιομηχανοποίηση, την παροχή πιο οικονομικών ρολογιών χαλαζία από την Ιαπωνία αλλά και την δημοτικότητα των έξυπνων ρολογιών, τα ελβετικά ρολόγια παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή και με μεγάλη αξία. 

Οι Ελβετοί κατασκευαστές εξελίσσονται συνεχώς. Αναπτύσσουν σύγχρονα και έξυπνα προϊόντα που χρησιμοποιούν τις τελευταίες τεχνολογίες και ξεχωρίζουν ξεκάθαρα ως παγκοσμίου φήμης κατασκευαστές ρολογιών ποιότητας και πολυτελείας.

Για ρολόγια χειρός μοναδικής ποιότητας και εξαιρετικής αισθητικής επισκεφτείτε το orologio.gr.  

Δείτε ακόμα