Κουφώματα αλουμινίου: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν μία από τις κορυφαίες επιλογές σε κουφώματα για τα σύγχρονα σπίτια αλλά και σε παλιές κατοικίες που χρήζουν ανακαίνισης. Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που δύσκολα μπορεί κάτι άλλο να τα συναγωνιστεί. Μεταξύ άλλων προσφέρουν μία κομψή και εντυπωσιακή εμφάνιση στο σπίτι, διατίθενται σε άπειρα χρώματα, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και μειονεκτήματα. Δείτε παρακάτω όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου. 

Πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου

Αντοχή στο χρόνο

Τα παράθυρα αλουμινίου είναι ιδιαίτερα ελαφριά σε βάρος και ταυτόχρονα παραμένουν εξαιρετικά ανθεκτικά. Συγκεκριμένα έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, περίπου 30 έως 50 χρόνια με σωστή συντήρηση.

Χαμηλή διάβρωση

Το αλουμίνιο δε διαβρώνεται εύκολα και δε σκουριάζει. Με τα χρόνια, μπορεί να επέλθει μία μικρή διάβρωση των κουφωμάτων η οποία περιορίζεται στο ελάχιστο αν το αλουμίνιο έχει υποστεί ηλεκτροστατική βαφή και ανοδίωση.  

Εύκολη συντήρηση

Τα παράθυρα αλουμινίου συντηρούνται εύκολα. Δεν προσελκύουν τερμίτες, παράσιτα ή άλλα έντομα όπως τα ξύλινα ενώ είναι πολύ δύσκολο να διαβρωθεί η βαφή τους και να χρειαστούν ξανά βάψιμο. Συνήθως ένας καλός καθαρισμός και η λίπανση των μηχανισμών είναι αρκετά για να διατηρήσετε τα κουφώματα αλουμινίου σας αναλλοίωτα για χρόνια!

Μετάδοση φωτός

Τα κουφώματα αλουμινίου διαθέτουν μικρά τμήματα πέραν του υαλοπίνακα επομένως δείχνουν κομψά και ελκυστικά ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο φυσικό φως να μπει στο χώρο απρόσκοπτα και χαρίζουν ανεμπόδιστη θέα.

Άπειρες δυνατότητες και επιλογές

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου είναι ότι μπορούν να καλύψουν σχεδόν κάθε αρχιτεκτονική απαίτηση. Διατίθενται σε διάφορα είδη, άπειρα μεγέθη και διαστάσεις καθώς και χιλιάδες χρώματα. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε κουφώματα συρόμενα, ανοιγόμενα, επάλληλα, ανασυρόμενα ή ανακλινόμενα. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τύπο υαλοπίνακα από αρκετές επιλογές όπως τρίπλεξ (laminated) και securit (tempered) καθώς και διάφορα πάχη όπως μονό, διπλό ή τριπλό.  

Φιλικότητα προς το περιβάλλον

Τα παράθυρα αλουμινίου έχουν μεγάλη ενεργειακή απόδοση ενώ παράλληλα είναι ανακυκλώσιμα. Αυτά τα καθιστούν μία ιδιαίτερα φιλική λύση προς το περιβάλλον.

Μειονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου

Θερμική αγωγιμότητα

Το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρει τη θερμοκρασία που υπάρχει έξω, στο εσωτερικό του σπιτιού, για αυτό και κάποιες φορές μπορεί να αγγίξετε τα κουφώματα αλουμινίου και να είναι κρύα. Αυτό ωστόσο λύνεται αν επιλέξετε κουφώματα με θερμοδιακοπή και ενεργειακούς υαλοπίνακες. 

Δεν ξαναβάφονται εύκολα

Η διάβρωση των χρωμάτων στα κουφώματα αλουμινίου που έχουν υποστεί ηλεκτροστατική βαφή και ανοδίωση είναι πολύ μικρή. Αν ωστόσο υποστούν αποχρωματισμό, είναι πολύ δύσκολο να βαφτούν ξανά σωστά. Θεωρητικά μπορείτε να τα βάψετε από πάνω αλλά ο τρόπος αυτός είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικός από την ηλεκτροστατική βαφή, η οποία για να μπορεί να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να κουφώματα να αφαιρεθούν και να μεταφερθούν στο βαφείο. 

Κουραστικός καθαρισμός

Η συντήρηση των κουφωμάτων αλουμινίου είναι μεν εύκολη σε σχέση με άλλα κουφώματα αλλά κάποιες φορές ο καθαρισμός του εσωτερικού τμήματος σε μικρά μεγέθη μπορεί να φανεί κουραστικός. Η ηλεκτρική σκούπα θα σας βοηθήσει. 

Σε τελική ανάλυση, τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν συνήθως την ιδανική επιλογή για ένα σύγχρονο σπίτι με μεγάλη ενεργειακή απόδοση. Οι ειδικοί στην Alumin-Smartline.gr θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα ιδανικά για εσάς. 

Πηγή: Alumin Smartline blog