Θερμοσίφωνες… Ηλιακοί ή ηλεκτρικοί;

Ο ήλιος είναι βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας και της φυσιογνωμίας της χώρας μας. Με τη δύναμή του, οι θερμοσίφωνες μετατρέπουν το κρύο νερό σε ζεστό. Με αυτό τον τρόπο το διοχετεύεται μέσα από σωληνώσεις και συνδέσεις στις μπαταρίες της κουζίνας σας και στις μπαταρίες του μπάνιου σας. Τα περισσότερα είδη θέρμανσης ενός σπιτιού απαιτούν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας). Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας όμως σάς εξασφαλίζει ζεστό νερό δωρεάν. Ενώ παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον χάρη στον οικολογικό τρόπο λειτουργίας του.

Πώς, όμως, λειτουργεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας; Η πιο διαδεδομένη συσκευή για την εκμετάλλευση της ενέργειας του ήλιου για την παραγωγή ζεστού νερού; Εμείς ρωτήσαμε τον ειδικό στον τομέα ειδών μπάνιου, τον υδραυλικό μας. Αφού εκείνος καλύπτει τυχόν προβλήματα και μεριμνά για την εγκατάσταση και τη λειτουργία αυτού.

 

Πώς λειτουργεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας;mafou.gr - θερμοσιωνες - ηλιακός θερμοσίφωνας_pyramis

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας, η πιο διαδεδομένη συσκευή για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, λειτουργεί με βάση

  • Το φαινόμενο του θερμοκηπίου
  • Την αρχή του θερμοσίφωνου
  • Τη λειτουργία του διαφορικού διακόπτη

Κάθε μια από αυτές τις αρχές της φυσικής είναι βασική για τη λειτουργία αυτού. Με πιο βασική όμως την αρχή του θερμοσίφωνου ή αλλιώς θερμοσιφωνική ροή. Σύμφωνα με αυτήν, ο συλλέκτης ανεβάζει θερμοκρασία ζεσταίνοντας μάζες νερού. Αυτές, γίνονται ελαφρότερες λόγω θερμοκρασίας, ανεβαίνοντας προς τα πάνω λόγω της διαφοράς πυκνότητας μεταξύ κρύου και ζεστού νερού. Στη συνέχεια, οι κρύες μάζες οδηγούνται αντίστοιχα στην είσοδο του συλλέκτη. Με τον τρόπο αυτό, δομείται ένα σύστημα φυσικής κυκλοφορίας με τη δεξαμενή για την αποθήκευση του νερού σε υψηλότερο επίπεδο από την επιφάνεια συλλογής αυτού.

Ηλιακός θερμοσίφωνας και η ενέργεια του ήλιου

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι ένας ηλιακός θερμοσίφωνας εκμεταλλεύεται τη φυσική της ροής των ρευστών λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, η οποία και προκαλεί διαφορά στην πυκνότητα των υγρών. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται χωρίς κυκλοφορητές (αντλίες) μια συνεχής ροή του θερμαινόμενου μέσου από το θερμότερο σημείο (που σε ένα θερμοσίφωνα είναι οι συλλέκτες της ηλιακής ενέργειας) προς το ψυχρότερο (δηλαδή η δεξαμενή νερού). Αυτό συμβαίνει μέχρι τα δύο αυτά μέρη του θερμοσίφωνα να αποκτήσουν παρόμοια θερμοκρασία. Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτή η εξίσωση στις θερμοκρασίες μέσω της αρχής του θερμοσίφωνου, θα πρέπει το mafou.gr - θερμοσιφωναςσημείο με τη χαμηλότερη θερμοκρασία να είναι σε ψηλότερο σημείο από αυτό με την υψηλότερη θερμοκρασία. Αυτό χρειάζεται να συμβαίνει για να κινείται αποτελεσματικά το νερό. Αυτός είναι και ο λόγος που σε όλους τους ηλιακούς, η δεξαμενή αποθήκευσης είναι πάντα ψηλότερα από τους ηλιακούς συλλέκτες.

 

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια από τις πιο οικολογικές συσκευές. Αφού χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη λειτουργία τους. Εκμεταλλευόμενοι την ενέργεια του ηλίου σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, εξοικονομούν περίπου δύο χιλιάδες ευρώ από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Παράλληλα, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας δεν συμφέρει μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Είναι ταυτόχρονα μια οικολογική λύση. Καθότι αποφεύγεται η έκλυση περίπου τριάντα τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες, κάθε ντουζ με νερό που έχει ζεσταθεί από ηλιακό θερμοσίφωνα ισοδυναμεί με τρία κιλά διοξειδίου του άνθρακα λιγότερα στην ατμόσφαιρα.

Συμπεραίνουμε πως είναι καλύτερα όλοι μας να τοποθετήσουμε ηλιακούς θερμοσίφωνες. Τόσο για την τσέπη μας όσο και για την προστασία της ατμόσφαιρας και της υγείας μας.

Πηγή: Mafou.gr