Καισαρική: μύθοι και αλήθειες

Το ποσοστό των γεννήσεων που λαμβάνουν χώρα με καισαρική τομή στην Ελλάδα είναι πλέον 30% σε αντίθεση με το τι συνέβαινε πριν σαράντα χρόνια, όταν το ποσοστό αυτό κυμαινόταν στο 5%. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ποσοστό αυτό σε κάθε χώρα πρέπει να κυμαίνεται περίπου στο 15%, αφού έχει παρατηρηθεί στατιστικά ότι τόσες γέννες χρειάζονται απαραίτητα την καισαρική τομή, για να εξελιχθούν ομαλά και με ασφάλεια. Οι λόγοι για την αυξημένη αυτή πρακτική της καισαρικής είναι πολλοί.

Καταρχάς, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η καισαρική τομή είναι απαραίτητη, όπως όταν το παιδί έρχεται με τα πόδια ή με το πρόσωπο ή αν εμφανιστούν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη ή κατά τη διαδικασία της γέννας, όπως αποκόλληση του πλακούντα ή μη εξέλιξη του τοκετού μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, αν η γυναίκα περιμένει δίδυμα, έχει ξαναγεννήσει με καισαρική τομή ή αν το παιδί δεν έχει το σωστό βάρος, τότε ο γυναικολόγος επιλέγει σχεδόν πάντα την καισαρική τομή.

Ωστόσο, αυτό που έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των γεννήσεων με καισαρική είναι το γεγονός ότι πλέον οι γυναίκες τεκνοποιούν σε μεγάλη ηλικία. Έτσι, μια επίτοκος με ηλικία άνω των 35 ετών είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει επιπλοκές κατά τον τοκετό που καθιστούν την καισαρική τη μόνη λύση. Αυτό δεν συνέβαινε παλαιότερα, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των εγκύων ήταν κατά πολλά χρόνια μικρότερος.

Φυσικά, ρόλο παίζει και η επιθυμία της μέλλουσας μητέρας. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που φοβούνται τον φυσιολογικό τοκετό είτε λόγω του πόνου είτε ως πιθανό εμπόδιο στη μετέπειτα ερωτική τους ζωή. Έτσι, ζητούν από το γυναικολόγο τους να γεννήσουν χειρουργικά, πράγμα που όμως από άποψη δεοντολογίας είναι σωστό να αρνηθεί εκείνος. Από την άλλη, υπάρχει η άποψη ότι πολλοί γυναικολόγοι προτιμούν την καισαρική, επειδή με αυτή αμείβονται περισσότερο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η αμοιβή του γιατρού είναι διαπραγματεύσιμη και εξαρτάται συνήθως από την οικονομική δυνατότητα του ζευγαριού, τις μέρες νοσηλείας και το δωμάτιο που θα επιλέξει η λεχώνα.

Ένα δεδομένο που δεν πρέπει να παραβλεφθεί είναι πως κάποιοι γιατροί ίσως βολεύονται με αυτόν τον τρόπο γέννας, επειδή είναι προγραμματισμένος και γρήγορος. Ειδικά οι γυναικολόγοι στην Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα συχνά παρακολουθούν παραπάνω από μία εγκύους και θέλουν να γνωρίζουν με ακρίβεια την ημέρα και τη διάρκεια της γέννας, πράγμα που με το φυσιολογικό τοκετό δεν είναι τόσο εύκολο. Εντούτοις, κάθε έγκυος οφείλει να γνωρίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα του προγραμματισμού του τοκετού και με το φυσιολογικό τρόπο, με τον οποίο φαρμακευτικά διεγείρεται η μήτρα και ξεκινάει η διαδικασία.

Οπωσδήποτε, κάθε μέλλουσα μητέρα πρέπει να βρει το γυναικολόγο που εμπιστεύεται και με τον οποίο μπορεί να συζητήσει όλες τις παραπάνω παραμέτρους. Μόνο έτσι θα μπορεί να είναι σίγουρη ότι οποιαδήποτε επιλογή και αν κάνει, είτε αφορά τον κολπικό τοκετό είτε την καισαρική τομή, θα είναι συνειδητοποιημένη και αποτέλεσμα σωστής κρίσης και επιμέτρησης όλων των παραμέτρων. Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της και η έγκυος πρέπει να έχει ενημερωθεί με σαφήνεια για αυτά.