Κολιέ: πώς να τα καθαρίσετε ώστε να λάμπουν στο λαιμό σας

Το κολιέ ίσως είναι το σημαντικότερο κόσμημα για μια γυναίκα, γιατί φαίνεται πιο πολύ από όλα. Πλαισιώνει το λαιμό της, χαρίζει λάμψη στο πρόσωπό της και δεν κρύβεται από τίποτα, όπως συμβαίνει συχνά στα σκουλαρίκια που δεν αναδεικνύονται και τόσο μέσα από τα μαλλιά. Έτσι, λοιπόν, το κολιέ πρέπει να είναι άψογο, για να τραβά όλα τα βλέμματα πάνω του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο, το να έχει πάνω του δαχτυλιές, να έχει θαμπώσει ή να έχει μαυρίσει είναι καθημερινό φαινόμενο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε όσο το φοράμε σε διάφορες περιστάσεις. Μάλιστα, σε κάποια υλικά η επιθυμητή γυαλάδα δεν έρχεται ό,τι και αν κάνουμε. Γνωρίζατε, όμως, ότι υπάρχουν φυσικά υλικά, με τα οποία μπορούμε να καθαρίσουμε το αγαπημένο μας κολιέ χωρίς να το χαλάσουμε αλλά και χωρίς να προσφύγουμε στα χημικά;

Μπύρα

Η μπύρα είναι εξαιρετικό καθαριστικό για το χρυσό σας κολιέ. Μικρή ποσότητα ανοιχτόχρωμης μπύρας είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε, για να αφαιρέσετε τις ακαθαρσίες, τη σκόνη και τις δαχτυλιές εύκολα και γρήγορα χωρίς καν να τρίψετε για ώρα!

Ξύδι

Το ξύδι είναι ίσως το γνωστότερο φυσικό καθαριστικό για κάθε είδους ανάγκη στο σπίτι. Μια ακόμα λειτουργία του είναι ότι μπορεί να δώσει μια ανεπανάληπτη λάμψη στα ασημένια κοσμήματα χάρη στην οξύτητά του. Προσέξτε, όμως, να το αραιώσετε με μαγειρική σόδα, ώστε να εξισορροπηθεί η οξύτητά του και να μην διαβρώσει το αγαπημένο σας ασημένιο κολιέ. Σε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι διαλύστε 3 κουταλιές της σούπας σόδα και είστε έτοιμες.

Σόδα

Η σόδα –όχι η μαγειρική αλλά το αναψυκτικό- είναι ένα καταπληκτικό καθαριστικό για το κολιέ σας με πολύτιμους λίθους. Αν, μάλιστα, το αφήσετε ένα ολόκληρο βράδυ μέσα στη σόδα, τότε τα πετράδια θα λάμπουν την επομένη σαν καινούρια.

κολιεΚέτσαπ

Αν δεν αντέχετε τη μυρωδιά του ξυδιού για να καθαρίσετε το ασημένιο σας κολιέ, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγη κέτσαπ που έχει όση οξύτητα χρειάζεται, για να κάνει το κολιέ αψεγάδιαστο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τρίψετε μια οδοντόβουρτσα με ελάχιστη κέτσαπ πάνω στα ασημένια μέρη του κολιέ.

Βότκα

Πριν πιείτε ένα ποτηράκι βότκα, σκεφτείτε μήπως μπορεί να σας φανεί χρήσιμη κάπου αλλού και συγκεκριμένα στα κοσμήματά σας. Η βότκα θεωρείται παντοδύναμη στον καθαρισμό κρυστάλλινων στοιχείων, όπως τα διαμάντια, το ζιργκόν και τα κρύσταλλα Swarovski. Αν, λοιπόν, το κολιέ σας έχει κάτι από όλα αυτά, τα οποία φυσικά έχετε πληρώσει αδρά, όμως τώρα τελευταία δεν μοιάζουν και τόσο ωραία λόγω της βρωμιάς, ένα πέρασμα με λίγη βότκα σε ένα μαλακό πανί μπορεί να κάνει θαύματα.

Αλάτι

Το αλάτι σε συνδυασμό με τη μαγειρική σόδα είναι ιδανικό για το καθάρισμα των ψεύτικων κολιέ από τη συνήθη μαυρίλα που τα συνοδεύει με το πέρασμα του χρόνου λόγω της οξείδωσης. Αραιώστε σε ζεστό νερό μια κουταλιά της σούπας αλάτι και μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και ύστερα αφήστε το κολιέ μέσα στο μείγμα για περίπου ένα λεπτό. Σκουπίστε καλά με απαλή επιφάνεια και το κολιέ θα μοιάζει πραγματικά σαν καινούριο.

Πηγή: Verorama.gr