Οι κατηγορίες των καμερών ασφαλείας με βάση τα χαρακτηριστικά τους

Οι κάμερες παρακολούθησης (CCTV Cameras) είναι το πλέον βασικό μέρος ενός συστήματος ασφαλείας, αφού καταγράφουν εικόνα και ήχο σε συγκεκριμένα σημεία, αποτελώντας τα μάτια του κλειστού κυκλώματος. Οι κάμερες ασφαλείας μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους, τα οποία καλό είναι να γνωρίζετε, αν θέλετε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στον ιδιωτικό σας χώρο.

 

Χώρος εγκατάστασης

Οι εξωτερικές κάμερες ασφαλείας είναι αντιμέτωπες με δύσκολες συνθήκες, όπως υγρασία, χαμηλό φωτισμό και υψηλή πιθανότητα εκούσιας ή ακούσιας καταστροφής τους. Για αυτό το λόγο, είναι πολύ ανθεκτικές και καλυμμένες με προστατευτικό περίβλημα, ενώ η τεχνολογία τους είναι πολύ πιο εξελιγμένη από τις κάμερες εσωτερικού χώρου. Συνήθως, διαθέτουν υπέρυθρη ακτινοβολία, για να αντεπεξέλθουν στις νυχτερινές λήψεις. Αντίθετα, οι εσωτερικές κάμερες έχουν πιο απλή δομή και λειτουργία, οπότε είναι και φθηνότερες.

καμερες παρακολουθησης

Σχήμα

Ανάλογα με το σχήμα τους οι κάμερες διακρίνονται σε dome, box, bullet και covert. Η κάμερα παρακολούθησης dome βρίσκεται εντός προστατευτικού θόλου, έτσι ώστε αφενός να είναι πιο ανθεκτική και αφετέρου να μη φαίνεται η κατεύθυνση προς την οποία είναι στραμμένη. Η κάμερα box έχει σχήμα κουτιού και είναι ο πιο κλασικός τύπος. Έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε και να υποστηριχθεί με μεγάλους φακούς, όταν πρέπει να καταγραφούν απομακρυσμένα σημεία, όμως δύσκολα μπορεί να καλυφθεί με προστατευτικό περίβλημα. Οι κάμερες ασφαλείας bullet προτιμώνται λόγω του μικρού τους μεγέθους και του ευέλικτου σχήματός τους, όμως προσφέρουν υποδεέστερη εικόνα από τις κάμερες box, επειδή διαθέτουν φακούς για μικρές ή μεσαίες αποστάσεις. Τέλος, οι κάμερες covert, όπως λέει και το όνομά τους, είναι κρυφές κάμερες παρακολούθησης, των οποίων το σχήμα δεν προδίδει ότι είναι κάμερες, αλλά παραπέμπει σε κάτι άλλο, όπως ανιχνευτές καπνού.

καμερες παρακολουθησης dome

Αισθητήρας

Ανάλογα με τον αισθητήρα που διαθέτουν οι κάμερες ασφαλείας διακρίνονται σε CCD και CMOS. Ο αισθητήρας CCD είναι ιδανικός για συνθήκες χαμηλής φωτεινότητας, αφού έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως και μπορεί να αποδώσει καλύτερη ποιότητα εικόνας. Ο αισθητήρας CMOS δε λειτουργεί τόσο καλά σε συνθήκες χαμηλής φωτεινότητας, όμως υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει πολύ καλή εικόνα και επιπλέον δεν καταναλώνει τόση ενέργεια όση οι CCD αισθητήρες.

καμερες εξωτερικου χωρου

Επιπρόσθετες λειτουργίες

Οι κάμερες παρακολούθησης μπορούν να διακριθούν και με βάση κάποιες επιπρόσθετες λειτουργίες που μπορεί να έχουν. Έτσι, οι κάμερες χαρακτηρίζονται με βάση τις μονάδες μέτρησης φωτισμού (LUX) σε μια κλίμακα από το φως πλήρους καλοκαιρινής ηλιοφάνειας μέχρι το ελάχιστο φως από παράπλευρο δρόμο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για πλήρη απουσία φωτός απαιτείται κάμερα με υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία είναι εφοδιασμένη με φώτα LED που επιτρέπουν την καταγραφή εικόνων ακόμα και σε σκοτάδι. Ένα άλλο πρόσθετο χαρακτηριστικό είναι το Wide Dynamic Range, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην κάμερα παρακολούθησης να διαχειριστεί εικόνες που παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις στη φωτεινότητα, δηλαδή φωτεινά και σκοτεινά σημεία ταυτόχρονα. Η λειτουργία IP στην κάμερα τη συνδέει με ένα δίκτυο, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να λάβει τις εικόνες της από μακριά, μόλις συνδεθεί στο διαδίκτυο, ακόμα και στο κινητό του τηλέφωνο.