Μύθοι και αλήθειες για την ορθοδοντική θεραπεία

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι ο σωστότερος και πιο ολοκληρωμένος τρόπος να αποκτήσουμε ορθή σύγκλειση στα δόντια μας, να έχουμε ένα όμορφο χαμόγελο και πάνω από όλα άριστη στοματική υγιεινή. Όσοι σκέφτεστε να επισκεφθείτε σύντομα τον ορθοδοντικό σας, ίσως έχετε μερικές αμφιβολίες και αναρωτιέστε τι σας επιφυλάσσει αυτή η απόφαση. Με τους παρακάτω μύθους και αλήθειες για την ορθοδοντική θεραπεία, το τοπίο θα ξεκαθαριστεί και θα κάνετε το μεγάλο βήμα χωρίς ερωτήσεις και απορίες. Ενημερωθείτε και σίγουρα το άγχος και η αγωνία θα εξαφανιστούν.

Ορθοδοντική θεραπεία orthomiras

 

Η ορθοδοντική θεραπεία πονάει;

Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με την ορθοδοντική. Η τοποθέτηση ορθοδοντικών μηχανισμών είναι από τις λίγες οδοντιατρικές εργασίες που δεν πονάει και δε δημιουργεί άσχημα συναισθήματα στον ασθενή. Φυσικά, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί μια μικρή ενόχληση στους ιστούς και τα δόντια λόγω της πίεσης μόλις εφαρμόσετε για πρώτη φορά ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς, όπως σιδεράκια, όμως αυτή υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες και ουδεμία σχέση έχει με πόνο.

Η ορθοδοντική θεραπεία θα αποτύχει χωρίς καλή στοματική υγιεινή;

Η παραπάνω πρόταση είναι εν μέρει μύθος και εν μέρει αλήθεια. Σίγουρα, η ορθοδοντική θεραπεία απαιτεί υγιή δόντια και ούλα, για να μην επιβαρύνει ένα υπάρχον πρόβλημα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποτύχει και δεν θα έχει αποτελέσματα, αν όλα δεν είναι άψογα μέσα στο στόμα σας. Ο ορθοδοντικός θα εκτιμήσει την κατάσταση και αν έχετε σοβαρή περιοδοντίτιδα ή χαλασμένα δόντια θα σας στείλει σε κάποιον γενικό οδοντίατρο, για να μη ρισκάρει κάποια πιθανή επιδείνωση των προβλημάτων. Ύστερα, θα είστε έτοιμοι να αλλάξετε τα δόντια σας προς το καλύτερο!

 

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι ακριβή;

Σίγουρα είναι αλήθεια ότι η ορθοδοντική θεραπεία έχει κάποιο κόστος, το οποίο δεν είναι αμελητέο, αν θέλετε να συνεργαστείτε με κάποιον έμπειρο ορθοδοντικό, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει εξελιγμένα μηχανήματα και ποιοτικά υλικά δίνοντας τη δέουσα προσοχή. Εντούτοις, επειδή η ορθοδοντική θεραπεία παίρνει πολύ χρόνο (περίπου 2 χρόνια) και η αποπληρωμή του ποσού γίνεται σε δόσεις σε όλους τους ορθοδοντικούς, το κόστος αυτό είναι εύκολα διαχειρίσιμο για τους περισσότερους και επιβαρύνει λίγο το μηνιαίο προϋπολογισμό.

 

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι μόνο για παιδιά;

Αν ίσως αυτό ήταν αλήθεια παλαιότερα, τώρα είναι παντελώς μύθος. Η ορθοδοντική για ενήλικες είναι πλέον γεγονός και έχει δημιουργήσει μηχανισμούς, όπως τα διάφανα σιδεράκια, οι οποίοι καθιστούν δυνατή τη διακριτικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας στους ενήλικες. Ίσως η πρόοδος να είναι λίγο πιο αργή σε σχέση με τα παιδιά, όμως και οι ενήλικες έχουν δικαίωμα σε ένα υπέροχο χαμόγελο.

Η ορθοδοντική θεραπεία εμποδίζει στο φαγητό και την ομιλία;

Η αλήθεια της παραπάνω πρότασης ισχύει μόνο τις πρώτες ώρες και μόνο για τους ακίνητους μηχανισμούς. Πράγματι, μόλις βάλετε για πρώτη φορά σιδεράκια, ενδέχεται να νιώσετε ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε και να μασήσετε με την άνεση που το κάνατε πριν. Μην πανικοβληθείτε! Η αίσθηση αυτή είναι εντελώς προσωρινή και θα παρέλθει, μόλις συνηθίσετε τη νέα κατάσταση, δηλαδή το αργότερο μετά από μερικές μέρες.