Ποια προβλήματα θα αντιμετωπίσω αν δεν κάνω έγκαιρα ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία αποτελεί για πολλούς άγνωστη λέξη, καθώς λίγοι ενήλικες θα τη σκεφτούν, αν δεν την έχουν κάνει ως παιδιά. Κάποιοι λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος, άλλοι την ταλαιπωρία και μερικοί την αλλαγή στο χαμόγελό τους, όσο καιρό θα φορούν σιδεράκια. Ωστόσο, το θέμα είναι ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τόσο σημαντικό, ώστε να αναβάλλετε την ορθοδοντική θεραπεία. Η ταλαιπωρία είναι μηδαμινή, αφού πόνος δεν υφίσταται και οποιαδήποτε ενόχληση είναι παροδική και διαρκεί μόλις λίγες μέρες, ενώ για το θέμα που σκέφτονται πολλοί ενήλικες, αυτό της διακριτικότητας, έχουν πλέον φτιαχτεί τα λεγόμενα διάφανα σιδεράκια. Τα διάφανα ή αλλιώς αόρατα σιδεράκια έχουν το πλεονέκτημα ότι φαίνονται ελάχιστα και συνεπώς είναι κατάλληλα για όποιον δεν θέλει να κυκλοφορεί με τα κλασικά σιδεράκια που του θυμίζουν την εφηβεία του. Αν, λοιπόν, πόνος δεν υπάρχει και το πρόβλημα της εμφάνισης λύνεται με τα αόρατα σιδεράκια, τότε το μόνο που μπορεί να κρατάει κάποιον μακριά από την απόφαση να προχωρήσει σε ορθοδοντική θεραπεία είναι το κόστος.

Ορθοδοντικά προβλήματα χαμόγελο όμορφα δόντια σιδεράκια

Φυσικά, ειδικά στις μέρες μας, το κόστος δεν είναι ένα καθόλου αμελητέο ζήτημα, όμως αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι αυτό το κόστος είναι σαφώς μικρότερο από το κόστος που θα κληθούν να δαπανήσουν σε οδοντιάτρους άλλων ειδικοτήτων. Αυτό θα συμβεί διότι σε στοματική κοιλότητα, στην οποία δεν έχει γίνει ορθοδοντική θεραπεία θα εμφανιστούν ποικίλα προβλήματα οδοντικής και περιοδοντικής φύσης, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, θα ενέχουν σαφώς μεγαλύτερη ταλαιπωρία και θα απαιτούν δαπάνες που θα ξεπερνούν κατά πολύ τις δαπάνες της ορθοδοντικής θεραπείας, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

 

Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα

Δόντια χωρίς ορθή σύγκλειση είναι ευεπίφορα σε μικρόβια, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει η οδοντόβουρτσα σε όλα τα σημεία που πρέπει και να τα καθαρίσει σωστά. Οι πρώτοι ιστοί που υποφέρουν από τη συσσώρευση μικροβίων είναι τα ούλα γύρω από τα δόντια. Το πρόβλημα με τα ούλα είναι ότι όχι μόνο προσβάλλονται εύκολα από τους μικροοργανισμούς αλλά ταυτόχρονα η εξέλιξη της νόσου είναι ταχεία και μπορεί από μια απλή ουλίτιδα να μετατραπεί σε περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα είναι μία σοβαρή πάθηση των ιστών γύρω από τα δόντια, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως από ειδικό οδοντίατρο περιοδοντολόγο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

 

Τερηδόνα

Εφόσον η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίσει όλες τις επιφάνειες των δοντιών που δεν έχουν σωστή σύγκλειση, αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα η τερηδόνα θα αρχίσει να καταστρέφει τα δόντια. Αν αυτή η κατάσταση προληφθεί έγκαιρα, θα θεραπευθεί με ένα σφράγισμα, αν όμως η τερηδόνα προχωρήσει χωρίς να το καταλάβετε, πράγμα πολύ πιθανό, τότε μπορεί να χρειαστείτε ακόμα και απονεύρωση σε κάποιο δόντι.

 

Σπασίματα και εξαρθρώσεις

Δόντια που εξέχουν ή είναι στραβά είναι ευεπίφορα σε σπασίματα και εξαρθρώσεις. Η ρίζα τους δεν είναι σταθερή, ενώ οι πιέσεις που δέχονται δεν είναι οι αναμενόμενες για ένα δόντι, όπως έχει σχεδιαστεί από τη φύση.