Προϊόντα καθαρισμού που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα αν τα αναμείξετε μεταξύ τους

Όταν θέλετε να καθαρίσετε κάτι αρκετά δύσκολο, είναι εύκολο να απογοητευτείτε και δελεαστικό να γίνετε δημιουργικοί στο πώς θα το καταπολεμήσετε. Έτσι, μπορεί να θεωρήσετε λογικό να αναμείξετε μερικά προϊόντα καθαρισμού, για να τα κάνετε ακόμα πιο ισχυρά. Σωστά, έτσι; Όχι! Πολλές φορές το να αναμείξετε μερικά είδη καθαρισμού μεταξύ τους μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο και να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα. Ακόμα και φυσικά προϊόντα καθαρισμού, όπως το ξίδι, ενδέχεται να οδηγήσουν στην έκλυση τοξικών αερίων που προκαλούν εγκαύματα και σοβαρές βλάβες στα μάτια και το φάρυγγα. Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε.

Λευκαντικό + Ξίδι

Ο συνδυασμός ακούγεται σαν ένα ισχυρό απολυμαντικό, αλλά αυτά τα δύο δεν πρέπει ποτέ να αναμιχθούν, καθώς μαζί παράγουν αέριο χλώριο, το οποίο ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να προκαλέσει βήχα, αναπνευστικά προβλήματα και κάψιμο στα μάτια.

Ostrianet.gr - Λευκαντικό Και Ξίδι

Μαγειρική σόδα + Ξίδι

Η μαγειρική σόδα είναι βασική και το ξίδι είναι όξινο. Έτσι, όταν συνδυάζονται προκύπτει νερό και οξικό νάτριο, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά αλληλοεξουδετερώνονται. Επιπλέον, το ξύδι κάνει τη σόδα να αφρίζει και αν αποθηκευτεί σε κλειστό δοχείο, το μείγμα μπορεί να εκραγεί.

Λευκαντικό + Αμμωνία

Το λευκαντικό μαζί με την αμμωνία παράγουν ένα τοξικό αέριο που ονομάζεται χλωραμίνη, η οποία προκαλεί τα ίδια συμπτώματα, όπως το λευκαντικό και το ξίδι μαζί με δύσπνοια και πόνο στο στήθος. Πολλά καθαριστικά για τζάμια περιέχουν αμμωνία, οπότε ποτέ μην τα αναμειγνύετε με λευκαντικό.

Ostrianet.gr - Λευκαντικό Και Αμμωνία

Προϊόντα απόφραξης

Ποτέ μην συνδυάζετε δύο καθαριστικά απόφραξης της τουαλέτας ή του νεροχύτη και μην τα χρησιμοποιείτε το ένα μετά το άλλο. Αυτά τα ιδιαίτερα ισχυρά προϊόντα καθαρισμού θα μπορούσαν ακόμη και να εκραγούν αν συνδυαστούν μεταξύ τους. Χρησιμοποιήστε μόνο ένα προϊόν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και αν δεν λειτουργεί, μην δοκιμάσετε άλλο προϊόν. Αντ’ αυτού, καλέστε έναν υδραυλικό.

Ostrianet.gr - Υπεροξείδιο του υδρογόνου Και Ξίδι

Μην τοποθετείτε ποτέ τα δύο προϊόντα αναμεμειγμένα στο ίδιο δοχείο. Ο συνδυασμός τους δημιουργεί υπεροξικό οξύ, το οποίο είναι δυνητικά τοξικό και μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Αν τα χρησιμοποιήσετε και τα δύο σε μια επιφάνεια, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αερίζεται επαρκώς.

Λευκαντικό + οτιδήποτε άλλο

Κατά κανόνα, μην αναμιγνύετε ποτέ χλωρίνη με τίποτα άλλο εκτός από καθαρό νερό. Ακόμα και άλλα προϊόντα, όπως καθαριστικά για τα παράθυρα και τις τουαλέτες, μπορεί να περιέχουν συστατικά, όπως οξέα ή αμμωνία, που δεν πρέπει να αναμιγνύονται με χλωρίνη. Γι’ αυτό, για να μην διακινδυνεύσετε να δημιουργηθεί ένα τοξικό μίγμα, όπως για παράδειγμα το γνωστό χλωροφόρμιο που προκαλεί απώλεια αισθήσεων, το μόνο που μπορείτε να κάνετε με τη χλωρίνη είναι να την αραιώσετε με νερό.