Ακουστικά βαρηκοΐας τιμές: Πόσο κοστίζει ο κάθε τύπος

Οι τιμές των ακουστικών βαρηκοΐας είναι κάτι που απασχολεί τους περισσότερους, όταν συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία για την απώλεια ακοής τους. Παρόλο που υπάρχει η επιδότηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία φτάνει μέχρι τα 450€, όλοι θέλουν να γνωρίζουν πόσο ακριβά είναι τα ακουστικά που θα αγοράσουν.

Το θέμα, βέβαια, είναι ότι οι τιμές στα ακουστικά βαρηκοΐας δεν είναι μονοσήμαντες. Υπάρχουν δεκάδες παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος τους. Από το μοντέλο και τα χαρακτηριστικά τους μέχρι το εύρος της απώλειας ακοής, οι διακυμάνσεις είναι μεγάλες και μόνο ο ακοοπροθετιστής σας μπορεί να σας πει επακριβώς τι θα χρειαστείτε και πόσο θα κοστίσει.

Πάντως, συγκεντρώσαμε τους βασικότερους τύπους ακουστικών βαρηκοΐας με τις ενδεικτικές τιμές τους, για να έχετε ένα σημείο αφετηρίας.

Ενδωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας (ITE)

Ακουστικό βαρηκοΐας

Τα ακουστικά βαρηκοΐας ITE (In The Ear) φοριούνται μέσα στον ακουστικό πόρο, είτε βαθύτερα είτε στο εξωτερικό επίπεδο. Υπάρχουν διάφορα στυλ σε αυτόν τον τύπο ακουστικών. Τα μοντέλα IIC (Invisible In Canal) και CIC ​​(Complete in Canal) είναι τα μικρότερα και πιο διακριτικά ακουστικά βαρηκοΐας. Τα πρώτα τοποθετούνται πολύ βαθιά μέσα στα αυτιά και μπορούν να αφαιρεθούν τραβώντας ένα μικρό κορδόνι, ενώ τα δεύτερα είναι παρόμοια, αλλά δεν τοποθετούνται τόσο βαθιά. Αυτά τα μοντέλα είναι συνήθως κατάλληλα για άτομα με ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής με ασύγκριτο πλεονέκτημά τους τη μέγιστη διακριτικότητα. Το μοναδικό τους μειονέκτημα είναι ότι ενδέχεται να είναι ευπαθή στην υγρασία και το κερί του αυτιού.

Πρόκειται για τα πιο ακριβά ακουστικά βαρηκοΐας, των οποίων οι τιμές ξεκινούν από 900€, αλλά μπορούν να φτάσουν και τις 3.000€ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

Ελάχιστα φθηνότερα είναι τα ακουστικά ITC (In The Canal), τα οποία τοποθετούνται στο κάτω μέρος του εξωτερικού αυτιού, κάτι που τα κάνει άνετα και εύχρηστα. Επειδή είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα στυλ IIC και CIC, τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και μπορούν να ταιριάξουν σε ένα μεγαλύτερο εύρος απώλειας ακοής. Το μέγεθός τους τους επιτρέπει επίσης να φιλοξενήσουν πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως κατευθυντικά μικρόφωνα για καλύτερη κατανόηση σε θορυβώδη περιβάλλοντα και χειροκίνητα χειριστήρια. 

Έτσι, μπορεί να έχουν λίγο πιο φθηνή αρχική τιμή (800€), όμως πρακτικά το κόστος τους είναι παρόμοιο με τα υπόλοιπα μοντέλα, επειδή έχουν τη δυνατότητα πρόσθετων χαρακτηριστικών.

Οπισθωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας (BTE)

Ακουστικό βαρηκοΐας

Τα ακουστικά BTE (Behind The Ear) τοποθετούνται πίσω από το πτερύγιο του αυτιού και διαθέτουν διακριτικά εξαρτήματα που κατευθύνουν τον ήχο στο κανάλι του αυτιού. Τα μοντέλα BTE διατίθενται σε διάφορα χρώματα, για να ταιριάζουν με τα μαλλιά ή τον τόνο του δέρματος.

Ο τύπος RITE (Receiver In The Ear) είναι ο πιο δημοφιλής στα οπισθωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας και διαθέτει ηχείο που στηρίζεται στο κανάλι του αυτιού, αλλά το μικρόφωνο και ο επεξεργαστής βρίσκονται στο εξάρτημα πίσω από το αυτί. Αυτός ο τύπος ακουστικών βαρηκοΐας τείνει να έχει ποιότητα ήχου άνω του μέσου όρου και επομένως απευθύνεται σε ανθρώπους με σημαντική απώλεια ακοής. Έχει διάφορα χαρακτηριστικά, όπως ασύρματη συνδεσιμότητα και δυνατότητα αντικατάστασης συγκεκριμένων μερών, όπως το ηχείο.

Πρόκειται για μια φθηνότερη επιλογή από τα ενδωτιαία ακουστικά, που ξεκινάει από 500€, όμως η τιμή της μπορεί να ανέβει αρκετά, αν γίνουν εξατομικευμένες ρυθμίσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για τα ακουστικά βαρηκοΐας

button ακουστικά βαρηκοΐας