Ηλεκτροκαρδιογράφοι: Οδηγός αγοράς για να διαλέξετε τον κατάλληλο

Οι ηλεκτροκαρδιογράφοι είναι πολύπλοκες ιατρικές συσκευές που αποτελούν το βασικό εργαλείο του καρδιολόγου στη διαδικασία διάγνωσης αλλά και θεραπείας μιας παθολογικής κατάστασης. Υπάρχουν διαφόρων τύπων καρδιογράφοι ανάλογα με τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά τους. Ας δούμε παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε κατά την αγορά τους.

ηλεκτροκαρδιογράφημα
80080

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι ηλεκτροκαρδιογραφημάτων;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ηλεκτροκαρδιογραφημάτων που επιλέγονται ανάλογα με τον τύπο της εξέτασης που θα πραγματοποιηθεί:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας: Αυτός ο τύπος καρδιογραφήματος εκτελείται σε κατάσταση ηρεμίας κατά τη διάρκεια ραντεβού ή πριν από μια επέμβαση. Είναι ένα βασικό εργαλείο που επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να παρακολουθεί τη γενική υγεία του ασθενούς. Τα ηλεκτρόδια που συνδέονται με τον ηλεκτροκαρδιογράφο τοποθετούνται στο γυμνό δέρμα του ασθενούς σε διαφορετικά σημεία του σώματος (κορμός, καρπός, αστράγαλος) και ανιχνεύουν την καρδιακή ηλεκτρική δραστηριότητα. Πρέπει να τοποθετηθούν τουλάχιστον έξι ηλεκτρόδια στο δέρμα του ασθενούς, αλλά είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται 12, 15 ή ακόμη και 18.
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα κοπώσεως: Αυτός ο τύπος καρδιογραφήματος πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας, για ασθενείς με πόνο στο στήθος ή άλλα προειδοποιητικά σημάδια πιθανώς παθολογικής κατάστασης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ασθενής πρέπει να κάνει μια ολοένα και πιο έντονη σωματική προσπάθεια για 10 έως 30 λεπτά, ώστε να μετρηθεί η αναπνευστική επάρκεια και η αρτηριακή πίεση.

Τι σημαίνουν τα κανάλια ενός ηλεκτροκαρδιογράφου;

Οι ηλεκτροκαρδιογράφοι καταγράφουν τις τάσεις που σχετίζονται με την καρδιακή δραστηριότητα μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα. Οι θέσεις των ηλεκτροδίων επιτρέπουν την προβολή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Κάθε μία από αυτές τις τάσεις εμφανίζεται ως «κανάλι» στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Επομένως, κάθε κανάλι αντιπροσωπεύει τη διαφορική τάση μεταξύ δύο ηλεκτροδίων ή τη διαφορική τάση μεταξύ ενός ηλεκτροδίου και τη μέση τάση πολλών ηλεκτροδίων.

Πώς να επιλέξετε τον αριθμό των καναλιών;

Ο αριθμός των καναλιών είναι καθοριστικός για την ακρίβεια της διάγνωσης: όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο αξιόπιστος και ακριβής θα είναι.

Ένας ηλεκτροκαρδιογράφος με τέσσερα καλώδια (τρία ηλεκτρόδια και μία γείωση) επιτρέπει τη βασική παρακολούθηση. Μπορεί να μετρήσει τον καρδιακό ρυθμό, να αναλύσει την αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό, να απεικονίσει τα κύματα Ρ, το σύμπλεγμα QRS και τα κύματα Τ. Συνήθως, τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στους καρπούς και τους αστραγάλους.

Ένας ηλεκτροκαρδιογράφος με 12 ακροδέκτες παρέχει μια πιο ακριβή διάγνωση, εξαλείφοντας πιθανές διαταραχές από ορισμένα καλώδια.

Ποιες επιπλέον δυνατότητες είναι διαθέσιμες σε έναν ηλεκτροκαρδιογράφο;

Αρκετοί ηλεκτροκαρδιογράφοι διαθέτουν επιπλέον δυνατότητες για άριστη διάγνωση:

  • Μακροχρόνια (ή συνεχής) παρακολούθηση: Όταν ο καρδιολόγος υποψιάζεται ανωμαλία στην καρδιακή δραστηριότητα, μπορεί να ζητήσει συνεχή ηλεκτροκαρδιογράφο. Έτσι, η εγγραφή της ηλεκτρικής δρστηριότητας πραγματοποιείται για διάστημα 24 έως 48 ωρών, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια τοποθετημένα στο στήθος του ασθενούς που συνδέονται με μια θήκη που φοριέται στη ζώνη ή γύρω από το λαιμό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου εγγραφής, ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει να κάνει μπάνιο ή ντους και να καταγράφει τις περιόδους δραστηριότητας και ανάπαυσης, καθώς και τυχόν συμπτώματα που μπορεί να έχει βιώσει. Αυτό διευκολύνει την ερμηνεία των αποτελεσμάτων μετά το πέρας της εξέτασης.
  • Αυτόματη ανάλυση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος: Πολλοί ηλεκτροκαρδιογράφοι είναι συνδεδεμένοι με λογισμικό που ερμηνεύει αυτόματα τις μετρήσεις, προκειμένου να ανιχνεύσει άμεσα τυχόν παθολογίες της καρδιάς.
  • Εκτεταμένη παρακολούθηση της καρδιάς: Για να καταγράψετε τη δραστηριότητα της καρδιάς του ασθενούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα εμφυτεύσιμο σύστημα ηλεκτροκαρδιογραφήματος μπορεί να εμφυτευτεί κάτω από το δέρμα, για να παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό.

Δείτε Ακόμα

Γιατί πρέπει οι μαθητές να κάνουν προαθλητικό έλεγχο;