Τα αυθεντικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων σπανίζουν

Στη σημερινή εποχή το να πάρει κάποιος καινούριο αυτοκίνητο είναι από σπάνιο  μέχρι κάτι που μοιάζει με ανέκδοτο πολλές φορές. Το αυτοκίνητο περνάει σε δεύτερη μοίρα και έτσι, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν  το ήδη υπάρχον αυτοκίνητο και να αγοράζουν τα ανταλλακτικά που χρειάζονται για τα serviceπου απαιτούνται κατά καιρούς για τη συντήρηση του αυτοκινήτου τους.

Η αγορά ανταλλακτικών αυτοκινήτων γνωρίζει μεγάλη άνθιση και ο κόσμος στρέφεται προς τα εκεί για να καλύψει με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος τις όποιες ζημιές έχουν προκύψει. Είτε αυτές οι ζημιές έχουν προκύψει από το πέρασμα του χρόνου είτε από κάποιο τρακάρισμα, κάποιος μπορεί να βρει πολύ εύκολα και άμεσα τα ανταλλακτικά που χρειάζεται για να φτιάξει τη ζημιά.

ανταλλακτικά αυτοκινήτωνΤα ανταλλακτικά αυτοκινήτων μπορεί να είναι αυθεντικά ή όχι, όπως και καινούρια ή μεταχειρισμένα. Τα επίσημα ανταλλακτικά προέρχονται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, ενώ τα ιμιτασιόν από κάποιον τρίτο, ο οποίος κατασκευάζει ανταλλακτικά χαμηλότερου κόστους ανταλλακτικά και μέρη αυτοκινήτων για συγκεκριμένα μοντέλα. Τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά μπορεί να προέρχονται από διάφορες πηγές. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι η αγορά κάποιου μεταχειρισμένου ιμιτασιόν ανταλλακτικού είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Οι επίσημες αντιπροσωπείες και τα serviceτους, σε κάποιες περιπτώσεις υπερκοστολογούν τόσο τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων όσο και την εργασία με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να στρέφεται αλλού. Οι αντιπροσωπείες από την άλλη πλευρά, αναφορικά με το θέμα των ιμιτασιόν ανταλλακτικών, θέτουν το θέμα της αμφίβολης προέλευσης και του πιθανού κινδύνου που μπορεί να κρύβουν και προτρέπουν τον καταναλωτή να προτιμάει το επίσημο service. Η απόφαση τελικά είναι του ίδιου του καταναλωτή αν θα προτιμήσει τα ανταλλακτικά και το serviceτης επίσημης αντιπροσωπείας ή θα προτιμήσει να ρίξει το κόστος, αυξάνοντας τον πιθανό κίνδυνο για ελαττωματικά προϊόντα και να προτιμήσει ανταλλακτικά που δεν είναι μεν τα επίσημα, αλλά ταιριάζουν στο μοντέλο του αυτοκινήτου του.

Η μαζική εξάπλωση του Internet, με την είσοδό του σε κάθε σπίτι να είναι δεδομένη και με την εξοικείωση που αποκτούν τόσο με το Internetόσο και με τις onlineαγορές όλο και περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνοιξε νέους ορίζοντες σε σχέση με την προμήθεια ανταλλακτικών. Είναι σαφώς πιο εύκολο για κάποιον σήμερα να βρει ποια ανταλλακτικά αυτοκινήτων χρειάζεται βάσει του μοντέλου του αυτοκινήτου του και να τα παραγγείλει από το εξωτερικό στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Με λίγη προσοχή στα μεταφορικά κόστη έχει τη δυνατότητα να κάνει μια πολύ καλή αγορά ανταλλακτικών που θα τον βοηθήσει να κρατήσει χαμηλά το συνολικό κόστος της παραγγελίας.

Μπορεί κανείς να βρει σε όλη την Ελλάδα εύκολα και άμεσα τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων που χρειάζεται είτε αγοράζοντας μέσω Internet είτε με την επίσκεψη του σε κάποιο κατάστημα. Στο Internetοι επιλογές είναι πολλές, αλλά ο υποψήφιος καταναλωτής δεν έχει τη δυνατότητα, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον, να δει το ανταλλακτικό και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό, πριν φτάσει στα χέρια του. Από την άλλη, υπάρχουν αγορές ανταλλακτικών που ο καταναλωτής μπορεί να ελέγξει ένα ανταλλακτικό πριν το αγοράσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή της Αθήνας είναι η οδός Λιοσίων, σε όλο σχεδόν το μήκος της οποίας, βλέπει κανείς καταστήματα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων που μπορεί να βρεις τα πάντα. Η πλειονότητα αυτών των ανταλλακτικών προέρχεται από αυτοκίνητα που έχουν εμπλακεί σε τρακάρισμα/ατύχημα και άλλοτε ο πωλητής θα σε ενημερώσει ή άλλοτε αυτό θα διαπιστωθεί στην πορεία (κυριολεκτικά και μεταφορικά) του αυτοκινήτου. Μια βόλτα στη συγκεκριμένη περιοχή θα πείσει κάποιον ότι μπορεί να βρει τα πάντα από ανταλλακτικά. Στοιβαγμένα σε σωρούς ή τοποθετημένα σε τάξη θα βρει κρεμαγέρες, ακραξόνια, άξονες, σασμάν, ψυγεία, αναρτήσεις, αμορτισέρ, φρένα, τακάκια, μίζες, ιμάντες, ρουλεμάν, μέρη φανοποιίας, πόρτες, καπό, φανάρια, καθρέφτες, φτερά, μετώπες, προφυλακτήρες και ηλεκτρικά μέρη, αερόσακους, υαλοκαθαριστήρες, καλοριφέρ, βεντιλατέρ, είδη κλιματισμού, πλακέτες και βίδες όλων των ειδών.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση ανταλλακτικών υπάρχουν αναφορικά με τα μοντέλα των αυτοκινήτων που είναι πολύ παλιά ή που η εταιρεία έχει σταματήσει την παραγωγή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και συνήθως ο υποψήφιος αγοραστής καταλήγει να αγοράζει μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, μην έχοντας άλλη επιλογή. Μια προσεκτική αγορά μεταχειρισμένων ανταλλακτικών δεν σημαίνει ότι εμπεριέχει μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου από μια αντίστοιχη καινούριων ανταλλακτικών.

Τα περισσότερα ανταλλακτικά αυτοκινήτων προέρχονται από την Ιαπωνία, την Κορέα και συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως τη Γερμανία, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς την χώρα προέλευσης των περισσότερων αυτοκινήτων. Αναλόγως τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, μπορεί κανείς να βρει συμβατά ανταλλακτικά και ειδικά σε σχετικά καινούρια αυτοκίνητα, αυτό είναι πολύ εύκολο και με χαμηλό κόστος.

antallaktika_hyundai_daewoo_kiamotorsΗ απόσυρση αυτοκινήτων και η ανακύκλωση αυτών έχει παρουσιάσει πολύ μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, λόγω των αυξημένων εξόδων που έχει η συντήρηση ενός παλιού αυτοκινήτου. Πολλά από τα μέρη αυτών των αυτοκινήτων, όπως η μίζα και το δυναμό, επαναπροωθούνται στους κατασκευαστές και τα υπόλοιπα διατίθενται στην αγορά ως παλιά ανταλλακτικά.

   Καλό θα είναι πριν την αγορά κάποιου ανταλλακτικού ο υποψήφιος αγοραστής να συμβουλευτεί κάποιον μηχανικό, ώστε να διαπιστώσει τα ακριβή μέρη του αυτοκινήτου που θα χρειαστεί. Μπορεί να μην χρειάζεται να αγοράσει όλη τη μηχανή του αυτοκινήτου, αλλά μόνο μέρη αυτής, μειώνοντας το κόστος. Ο μηχανικός επίσης, θα μπορέσει να επιβεβαιώσει την κατάσταση των ανταλλακτικών, προφυλάσσοντας τον από πιθανούς κινδύνους. Ένας ειδικός μπορεί να επιβεβαιώσει πολύ καλύτερα την αξία ενός ανταλλακτικού, ειδικά αν ο αγοραστής δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Κανείς δεν αμφισβητεί τον επαγγελματισμό των πωλητών ανταλλακτικών, αλλά σε κάθε επάγγελμα μπορεί να βρεθεί κάποιος ο οποίος να μην ενδιαφέρεται για το προϊόν του ή τον καταναλωτή. Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων αμφιβόλου προέλευσης μπορούν να είναι προβληματικά είτε εν γνώσει κάποιου μη επαγγελματία πωλητή είτε επειδή έχουν ξεφύγει από διαδικασίες ελέγχου.

Ο καταναλωτής σήμερα έχει τη δυνατότητα σήμερα να ενημερωθεί από διάφορα μέσα και πηγές για το προϊόν που ενδιαφέρεται να αγοράσει. Έχει επίσης τη δυνατότητα να συγκρίνει από την άνεση του σπιτιού του τις τιμές μεταξύ εκατοντάδων, ηλεκτρονικών και μη, καταστημάτων. Η απόφαση για την επιλογή του κατάλληλου ανταλλακτικού για το μέρος που περνάνε πολλές ώρες οι περισσότεροι Έλληνες απαιτεί σκέψη και τον υπολογισμό πολλών παραμέτρων, πέραν του κόστους.  τΗ Η οικονομική κατάσταση μπορεί να μην ευνοεί την αγορά νέου αυτοκινήτου, σίγουρα όμως ευνοεί την αγορά ανταλλακτικών.