Χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξετε το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας

Η βαρηκοΐα  και η μειωμένη ακουστική ικανότητα μπορούν να αποκατασταθούν αρκετά αποτελεσματικά με μία απλή συσκευή, γνωστή κατά τον περισσότερο κόσμο. Ο λόγος για τα ακουστικά βαρηκοΐας που εξυπηρετούν ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων με ακουστικά προβλήματα στη καθημερινότητά τους.

Πως όμως γίνεται η επιλογή για το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας; Σίγουρα η επιλογή του σωστού τύπου και η εφαρμογή στο αυτί του βαρήκοου είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Φυσικά, αυτή η διαδικασία γίνεται από ειδικούς ακοοπροθετιστές και μόνον, καθώς είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και γνωρίζουν ποια είναι τα πιστοποιημένα ακουστικά.

Σύγχρονα είδη ακουστικών βαρηκοΐας

Ακουστικό βαρηκοΐας

Πλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει σημαντικά και τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν εξελιχθεί τρομερά. Αυτό σημαίνει πως επιτρέπουν αρκετές δυνατότητες όσον αφορά τη βελτίωση της ακοής. Πρέπει να τονιστεί όμως, πως τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν επαναφέρουν την ακοή όπως ήταν αρχικά, αλλά την βελτιώνουν μεταφέροντας τους ήχους από το περιβάλλον στο αυτί. Ας δούμε μερικούς συνηθισμένους τύπους ακουστικών βαρηκοΐας:

  • CIC ή mini CIC: το μικρότερο και λιγότερο ακουστικό βαρηκοΐας που ενδείκνυται για ήπια ως μέτρια απώλεια ακοής            
  • ITC: προσαρμόζεται στον πόρο του αυτιού και διαμορφώνεται και εξυπηρετεί ήπια ως μέτρια μειωμένη ακουστική ικανότητα
  • ITE: το ακουστικό βαρηκοΐας που είναι πιο εύκολο στο χειρισμό, κατάλληλο για περιπτώσεις ήπιας έως σοβαρής βαρηκοΐας 
  • BTE: τα μεγαλύτερα σε μέγεθος ακουστικά που “αγκιστρώνουν” πάνω στο αυτί και εξυπηρετούν ακόμα και την πιο βαριά απώλεια ακοής
  • RIC: παρόμοιο με το BTE, αλλά πολύ πιο διακριτικό σε μέγεθος, χρησιμοποιείται για όλα τα επίπεδα βαρηκοΐας και προσφέρει άνεση

Επιλέγοντας το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας

Οι προϋποθέσεις και οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του σωστού ακουστικού ποικίλουν. Οι κυριότεροι σύμφωνα με τους ειδικούς ακοοπροθετιστές είναι οι παρακάτω: 

Το ακοόγραμμα και οι ωτορινολαρυγγικές εξετάσεις καθορίζουν τη μορφή και τον βαθμό της βαρηκοΐας, που είναι το αρχικό στάδιο της διαδικασίας επιλογής. Αν υπάρχει βαρηκοΐα και στα δύο αυτιά, ενδεχομένως να χρειαστεί να εφαρμοστούν ακουστικά και στα δύο. Επίσης, η ανατομία του έξω ακουστικού πόρου επηρεάζει τον τύπο του ακουστικού που θα πρέπει να επιλέξουμε. 

Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ψυχολογία αλλά και τον χαρακτήρα του κάθε βαρήκοου. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται ένας άνθρωπος την βαρηκοΐα δεν είναι ποτέ ο ίδιος. Πολλοί δυσκολεύονται στο να αποδεχθούν το ακουστικό, και αυτό σίγουρα λαμβάνεται υπόψιν από τους ακοοπροθετιστές κατά την διαδικασία επιλογής του ακουστικού βαρηκοΐας. Ακόμη, άλλοι παράγοντες που προσμετρώνται είναι η ηλικία, το επάγγελμα, το περιβάλλον και η τοποθεσία του κάθε ανθρώπου. Οι ανάγκες είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετικές άρα η τελική επιλογή του κατάλληλου ακουστικού διαμορφώνεται ανάλογα.

Τέλος, ακόμα και η ικανότητα του κάθε ανθρώπου να τοποθετήσει σωστά το ακουστικό χαίρει σημασίας. Σκοπός είναι να επιλεχθεί ένα ακουστικό που να είναι εύκολο στην καθημερινή τοποθέτηση και τη χρήση. Οι ειδικοί στο χώρο των ακουστικών βαρηκοΐας είναι πλήρως καταρτισμένοι και γνωρίζουν με λεπτομέρειες όλες τις προϋποθέσεις και παραμέτρους, και γι αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους.

Δείτε ακόμα

Ακουστικά βαρηκοΐας: 4 πράγματα που δεν γνωρίζατε

Χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξετε το κατάλληλο ακουστικό βαρηκοΐας

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα ακουστικό βαρηκοΐας και πως να το συντηρείτε