Χρόνια νοσήματα: τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται
Ως χρονια νοσηματα ορίζονται οι ασθένειες, οι οποίες διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες. Αυτό είναι το μοναδικό κοινό στοιχείο στα χρόνια νοσήματα, καθώς αυτά καλύπτουν κατά τα άλλα ένα πολύ μεγάλο εύρος ασθενειών στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως αναπηρίες, καρδιολογικά προβλήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σύνδρομα, ανεπάρκειες και νεοπλάσματα. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, ένας στους δύο ενήλικες θα έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωπος στη ζωή του με κάποιο χρόνιο νόσημα, ενώ αυτές οι ασθένειες αποτελούν πλέον την πρώτη αιτία θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Τυπολογία
Όπως προαναφέρθηκε, τα χρόνια νοσήματα μπορούν να αφορούν διάφορες λειτουργίες του οργανισμού. Έτσι, είναι αδύνατο να αναφερθούν όλα στα πλαίσια ενός άρθρου, ενώ άλλωστε αυτά αφορούν διάφορες ιατρικές ειδικότητες. Έχει επιχειρηθεί πάντως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μια τυπολογία των χρόνιων ασθενειών σε τέσσερις κυρίως κατηγορίες: καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως τα εγκεφαλικά νοσήματα και οι καρδιοπάθειες, καρκίνοι, χρόνιες πνευμονοπάθειες και ο διαβήτης. Άλλα χρόνια νοσήματα, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί σε αυτές τις κατηγορίες, είναι η υπέρταση, τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, η μυασθένεια και η σκλήρυνση κατά πλάκας, η οστεοπόρωση, οι δερματικές παθήσεις, οι φλεγμονώδεις νόσοι και διάφορα σύνδρομα, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Αιτίες χρόνιων νοσημάτων
Καθώς τα χρόνια νοσήματα αφορούν διάφορα όργανα και λειτουργίες του οργανισμού, οι αιτίες μπορούν να ποικίλουν. Ωστόσο, χονδρικά μπορούμε να τις κατατάξουμε σε δύο τύπους: την ανεπάρκεια των θρεπτικών συστατικών και την έκθεση σε τοξικά στοιχεία. Στην πρώτη κατηγορία, το βασικότερο ρόλο επιτελεί η κακή διατροφή, δηλαδή η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων, οι εξαντλητικές δίαιτες, ο κακός συνδυασμός τροφών και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Στη δεύτερη κατηγορία, το τοξικό φορτίο λόγω της έκθεσης του ατόμου σε φαρμακευτικές ουσίες, ακτινοβολίες, χημικά και τοξικές ουσίες είναι αυξημένο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η δομή και η λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού σε κυτταρικό επίπεδο.
Θεραπείες χρόνιων νοσημάτων
Το πρόβλημα με τα χρόνια νοσήματα είναι πως η εκδήλωσή τους συνδέεται με την ανεπάρκεια του οργανισμού να αντιμετωπίσει την παθολογική κατάσταση. Δηλαδή, με λίγα λόγια, η εκδήλωση της ασθένειας αποτελεί το εμφατικότερο σημάδι ότι ο οργανισμός από μόνος του δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η σύγχρονη ιατρική δεν έχει βρει τρόπο να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. Ουσιαστικά το ότι ένα νόσημα είναι χρόνιο δεν είναι η αιτία της μη δυνατότητας αντιμετώπισης αλλά το αποτέλεσμα. Εφόσον δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για πλήρη ίαση, η ασθένεια παραμένει. Η ιατρική επικεντρώνεται πλέον στην ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα της ασθένειας, κάτι το οποίο όμως δεν έχει απόλυτη επιτυχία και οδηγεί σε πολλές παρενέργειες με τη μόνιμη φαρμακευτική αγωγή.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια μία καινοτόμος μέθοδος, η ιατρική ακριβείας έχει καταφέρει να φτάσει τη διάγνωση και τη θεραπεία σε κυτταρικό επίπεδο μελετώντας εξατομικευμένα τις χημικές αντιδράσεις σε κάθε ανθρώπινο οργανισμό ξεχωριστά. Η ακρίβεια στα δεδομένα που συγκεντρώνονται επιτρέπει την σε βάθος αξιολόγηση της υγείας του ασθενούς και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα οποία επαναφέρουν τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού σε κυτταρικό επίπεδο. Έτσι, δίνεται ελπίδα σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα ότι θα πετύχουν ίαση αλλά και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Συντάκτης: Dr Τσουκαλάς