5 εξαιρετικοί λόγοι να προτιμήσετε τις λάμπες LED

Οι λάμπες LED έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς τα εξαιρετικά πλεονεκτήματά τους. Ωστόσο, είναι δυστυχώς ακόμα ευρέως διαδεδομένοι οι μύθοι ότι είναι πιο ακριβές και δημιουργούν χειρότερο φωτισμό από τις λάμπες πυρακτώσεως.

Στην πραγματικότητα δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, αλλά αντιθέτως οι λάμπες LED είναι πολύ πιο οικονομικές και ενεργειακά αποδοτικές, ενώ ο φωτισμός τους δεν διαφέρει σε τίποτα από τις κοινές λάμπες.

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά παρακάτω.

Ενεργειακή αποδοτικότητα

Γνωρίζατε ότι περίπου το 20% της κατανάλωσης σε ρεύμα καταλήγει στον φωτισμό; Οι λάμπες LED μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά, επειδή για τον ίδιο φωτισμό καταναλώνουν 85% λιγότερο ρεύμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή μια λάμπα LED χρειάζεται περίπου 52 Watt, για να δημιουργήσει τον αντίστοιχο φωτισμό που θα δημιουργούσε μια λάμπα πυρακτώσεως των 400 Watt.

LED vs Compact fluorescent light (CFL) bulbs / ThioJoeTech

Διάρκεια ζωής

Η εξοικονόμηση δαπάνης για τον φωτισμό δεν έρχεται, όμως, μόνο μέσω των χαμηλότερων λογαριασμών ρεύματος. Έρχεται επίσης μέσω της σαφώς μεγαλύτερης διάρκειας ζωής μιας λάμπας LED που σημαίνει πολύ λιγότερα έξοδα για αντικατάσταση των λαμπτήρων.

Συγκεκριμένα, μια λάμπα πυρακτώσεως έχει διάρκεια ζωής περίπου 1.000-2.000 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι αντέχει κάπου μεταξύ 1-2 χρόνια, αν ανάβει για τρεις ώρες τη μέρα. Από την άλλη, μια λάμπα LED έχει διάρκεια ζωής 25.000 ώρες, δηλαδή 12-25 χρόνια.

Έτσι, το αρχικό κόστος μιας λάμπας LED είναι μεν λίγο πιο ακριβό από μια λάμπα πυρακτώσεως, αλλά τελικά αποδεικνύεται πολλές φορές πιο οικονομικό χάρη στη χαμηλή κατανάλωση και τη διάρκεια ζωής της.

Αισθητική

Η πρώτη γενιά των λαμπτήρων LED ήταν όντως απογοητευτική, καθώς η λάμπα είχε ένα περίεργο σχήμα που δεν είχε καμία σχέση με τον γλόμπο που γνωρίζαμε όλοι. Από τότε, όμως, η τεχνολογία έχει προχωρήσει εξαιρετικά, με αποτέλεσμα πλέον μια λάμπα LED να μην έχει καμία απολύτως διαφορά στην εξωτερική της εμφάνιση από τη λάμπα πυρακτώσεως.

Επιπλέον, το ψυχρό φως που υποτίθεται βγάζουν οι λάμπες LED είναι και αυτό παρελθόν. Πλέον, οι επιλογές είναι πάρα πολλές όσον αφορά στη φωτεινότητα και τη θερμοκρασία χρώματος, ώστε η λάμπα LED να έχει το απαλό ζεστό φως που έχουμε αγαπήσει στις λάμπες πυρακτώσεως.

Λάμπες LED στο σκοτάδι
Λάμπες LED / max malax, Unsplash.com

Ασφάλεια

Οι λάμπες πυρακτώσεως έχουν το μειονέκτημα ότι μετά από κάποιες ώρες φωτισμού ζεσταίνονται πολύ. Με λίγα λόγια, δεν είναι ασφαλείς να μένουν για ώρες ή μέρες αναμμένες, γιατί μπορεί να υπερθερμανθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του σπιτιού (π.χ. κίνδυνος πυρκαγιάς αν ακουμπήσουν σε υφάσματα, όπως κουρτίνες).

Οι λάμπες LED λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο, οπότε δεν ζεσταίνονται καθόλου. Έτσι, μπορείτε να τις έχετε αναμμένες για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει οφέλη όχι μόνο στην ασφάλεια του σπιτιού, αλλά και στη διατήρηση του φωτιστικού. Πολλά φωτιστικά που είναι φτιαγμένα από υλικά, όπως γυαλί, ξύλο, κεραμικό ή πλαστικό, αλλοιώνονται σταδιακά λόγω της έντονης ζέστης που αναπτύσσεται στο περίβλημα γύρω από τη λάμπα, κάτι που προφανώς αποφεύγεται με τις λάμπες LED.

Οι λάμπες LED θα γίνονται ολοένα και πιο αποδοτικές και φθηνές όσο περνάει ο καιρός, δίνοντας την ευκαιρία σε σπίτια αλλά και επιχειρήσεις να φωτίζουν όμορφα τον χώρο τους με ελάχιστο κόστος.