6 συμβουλές για χρησιμοποιείτε τις γεννήτριες με ασφάλεια

Οι γεννήτριες αποτελούν ιδιαίτερα χρήσιμες συσκευές, ειδικά σε μέρη όπου η τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος είναι περιορισμένη ή παρουσιάζει πολλές και απροσδόκητες διακοπές. Αν έχετε μία γεννήτρια για οικιακή χρήση, καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένες βασικές προδιαγραφές, ώστε αυτή να λειτουργεί αποδοτικά αλλά και με ασφάλεια για εσάς και την οικογένειά σας.

Μη χρησιμοποιείτε τη γεννήτρια κοντά στο σπίτι σας

Αν η γεννήτρια είναι σε εσωτερικό χώρο (π.χ. στο γκαράζ) ή πολύ κοντά στο σπίτι, υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα. Η γεννήτρια θα πρέπει να βρίσκεται αρκετά μέτρα μακριά από το σπίτι με το αντίστοιχο καλώδιο επέκτασης.

Φορητή γεννήτρια επάνω σε γρασίδι
Φορητή γεννήτρια / Wikipedia Creative Commons

Αφήστε τη γεννήτρια να κρυώσει πριν τη γεμίσετε

Οι δεξαμενές καυσίμου της γεννήτριας βρίσκονται στην κορυφή του κινητήρα, ώστε να καταλήγουν με τη βαρύτητα στο καρμπυρατέρ. Αλλά αυτή η ρύθμιση μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αν η επαναπλήρωση γίνει όσο ο κινητήρας είναι ζεστός. Θα πρέπει πάντα η γεννήτρια να έχει κρυώσει αρκετά λεπτά μετά την τελευταία χρήση, ώστε να μηδενιστεί ο κίνδυνος ανάφλεξης.

Αποθηκεύστε με ασφάλεια

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στη χρήση γεννήτριας είναι η αποθήκευση της βενζίνης ή του πετρελαίου στο σπίτι. Θα πρέπει να αποθηκεύετε τόση βενζίνη όση απαιτείται και να μη γεμίζετε την αποθήκη ή το γκαράζ με δεκάδες γαλόνια που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε έκρηξη.

Κόκκινη γεννήτρια σε εσωτερικό χώρο
Γεννήτρια σε εσωτερικό χώρο / Marion Doss, Flickr.com

Χρησιμοποιήστε τη σε επίπεδη επιφάνεια

Η λίπανση στις γεννήτριες μπορεί να λειτουργήσει καλά μόνο αν βρίσκονται σε επίπεδο έδαφος. Αν, όμως, η γεννήτρια είναι σε επιφάνεια με κλίση, τότε το λάδι μπορεί να μην φτάνει σε όλα τα εξαρτήματα του κινητήρα, τα οποία θα στεγνώσουν. Πρόκειται για μία συνθήκη που μπορεί να οδηγήσει στη βλάβη αλλά και στην υπερθέρμανσή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Περιορίστε το μήκος του καλωδίου

Σίγουρα, όπως προαναφέραμε, η γεννήτρια πρέπει να βρίσκεται μακριά από το σπίτι. Όμως, το καλώδιο χρειάζεται προσοχή. Θα πρέπει αυτό να είναι βαρέος τύπου, ώστε να μπορεί να αντέξει τις πτώσεις τάσης στη διαδρομή και να μην προκαλέσει βλάβη στον κινητήρα. Σε κάθε περίπτωση, το καλώδιο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 3 μέτρα.

Αλλάζετε τακτικά τα λάδια

Οι περισσότερες γεννήτριες χρειάζονται την πρώτη τους αλλαγή λαδιών μετά από τις πρώτες 25 ώρες χρήσης. Μετά από αυτή, η αλλαγή γίνεται κάθε 50 ή 60 ώρες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος, όπου η γεννήτρια δουλεύει συνεχώς για ώρες, θα πρέπει να αλλάξετε τα λάδια, παρόλο που δεν θα έχουν συμπληρωθεί οι 50 ώρες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει μαζί να ελέγχετε και ενδεχομένως να αλλάζετε και το φίλτρο λαδιού.