Ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσουμε το φόβο για τα γυναικολογικά εργαλεία και το γυναικολόγο!

Ας το παραδεχτούμε! Καμία γυναίκα δεν τρελαίνεται με την ιδέα να πάει στο γυναικολόγο. Μερικές ντρέπονται, άλλες νομίζουν ότι θα πονέσουν και μερικές απλώς φοβούνται τα γυναικολογικά εργαλεία. Ο γυναικολόγος είναι μάλλον η πιο τρομακτική ειδικότητα μαζί με τον οδοντίατρο. Το αστείο, βέβαια, είναι ότι και οι δύο ειδικότητες, εκτός λίγων περιπτώσεων, ασχολούνται με απλά θέματα, τα οποία δεν είναι απειλητικά για τη ζωή. Όμως, παρόλο που πάμε στο γυναικολόγο κυρίως για εξετάσεις ρουτίνας, κρύος ιδρώτας τρέχει στο μέτωπό μας.

episkepsi-sto-gunaikologo

Για τον οδοντίατρο δεν θα μιλήσω, γιατί πραγματικά τον φοβάμαι όπως όλοι και όχι άδικα, αφού οι περισσότερες οδοντιατρικές πράξεις πονάνε. Ο φόβος, όμως, για το γυναικολόγο είναι κάπως ανεξήγητος, κατά τη γνώμη μου, τη σημερινή εποχή. Σίγουρα, το να ξαπλώνεις γυμνή πάνω σε ένα κρεβάτι και γύρω σου να βλέπεις διάφορα περίεργα γυναικολογικά εργαλεία, όπως λαβίδες, κολποσκόπια, ξέστρα και μηκροσκόπια, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Όμως, είναι αυτή η πραγματική αιτία του φόβου σου;

iatreio-gunaikologou

Καταρχάς, όσες γυναίκες έχουν πάει σε κάποιον καλό γυναικολόγο και έχουν καταφέρει να χαλαρώσουν έστω και στο ελάχιστο θα σου πουν ότι οι εξετάσεις στο γυναικολογικό ιατρείο δεν πονάνε. Το κολποσκόπιο ίσως σου ασκήσει μια μικρή πίεση αρχικά, όμως γενικά είναι φτιαγμένο, για να είναι άνετο και ανώδυνο στο γυναικείο κόλπο. Παράλληλα, το test ΠΑΠ, το οποίο γίνεται με μια ελάχιστη απόξεση στον τράχηλο της μήτρας, ίσως σου προκαλέσει μια μικρή δυσφορία για μερικά δευτερόλεπτα. Πολλές γυναίκες δε νιώθουν τίποτα, ενώ άλλες αισθάνονται ένα τσούξιμο.

gunaikologika-ergaleia

Αυτά για τις εξετάσεις ρουτίνας. Από εκεί και πέρα, για οποιαδήποτε άλλη εξέταση ή επέμβαση μπορεί να χρειαστεί, καλό είναι να θυμάσαι ότι οι περισσότερες γυναίκες το έχουν περάσει. Οι επεμβάσεις ρουτίνας, όπως η αφαίρεση κάποιου ινομυώματος, γίνονται με απλή μέθη και η ασθενής δε βιώνει καθόλου πόνο, ενώ για τις πιο σοβαρές επεμβάσεις ισχύουν όσα ισχύουν γενικά για τις εγχειρίσεις.

gunaikologos---anesi

Το παν είναι να νιώθεις άνετα με το γυναικολόγο σου. Αν το πετύχεις αυτό, τότε θα πάψεις να φοβάσαι τα δήθεν απειλητικά εργαλεία του. Ο στόχος αυτός δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο. Αν ο γυναικολόγος σου σε κάνει να νιώθεις άσχημα για το σώμα σου ή για τις σεξουαλικές σου επιλογές, τότε προφανώς δεν είναι σωστός επαγγελματίας και πρέπει να απευθυνθείς κάπου αλλού. Ένας ευαισθητοποιημένος γυναικολόγος θα σε αντιμετωπίσει ως άνθρωπο, θα είναι επεξηγηματικός σε οτιδήποτε αφορά την υγεία και τη σεξουαλικότητά σου και θα σε κάνει να καταλάβεις ότι ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος, το τεστ ΠΑΠ και η εξέταση μαστού, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι, σώζουν ζωές.

Ο γυναικολόγος μπορεί να είναι φίλος σου και όχι εχθρός σου και να σε βοηθήσει να μάθεις να αγαπάς το σώμα σου και να το προστατεύεις όπως του αξίζει.