Είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ίο απαραίτητη;

Οι Κυκλάδες είναι το πιο αγαπημένο σύμπλεγμα νησιών στην Ελλάδα, αλλά είναι γνωστό ότι καλό είναι να μην παίρνεις το αυτοκίνητό σου στα Κυκλαδονήσια. Οι δρόμοι είναι στενοί, πολλές φορές χωματόδρομοι, σε μερικά νησιά πολύ κακοτράχαλοι. Οπότε το κλασικό δίλημμα, όταν κλείνεις διακοπές σε ένα κυκλαδίτικο νησί, είναι αν θα πρέπει να νοικιάσεις αυτοκίνητο ή θα μπορείς να μετακινείσαι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καραβάκια.

Υπάρχουν κάποια νησιά, στα οποία η απάντηση είναι σαφής. Στα Κουφονήσια, για παράδειγμα, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι τα πόδια σου και περιστασιακά το καραβάκι αρκούν, για να γυρίσεις το μικροσκοπικό νησί. Στην Τήνο, από την άλλη, με τα δεκάδες χωριά διασκορπισμένα σε όλο το μεγάλο νησί, είναι γνωστό ότι χωρίς αυτοκίνητο δεν θα δεις τίποτα. Με την Ίο τι γίνεται, όμως; Ειδικά για αυτό το νησί, κυκλοφορεί ένας μύθος ότι η ενοικίαση αυτοκινήτου δεν είναι απαραίτητη. Ότι μπορείς να τα καταφέρεις παίρνοντας το λεωφορείο και περπατώντας. Δεν είναι, όμως, τόσο απλό. Η προσωπική μου γνώμη, με βάση τις διακοπές που έκανα τον Αύγουστο στο νησί, είναι διαφορετική.

Ούτε εγώ νοίκιασα αυτοκίνητο, επειδή είχα ακούσει ότι δεν χρειάζεται. Και κάπως έτσι, έχασα τις ωραιότερες παραλίες στο νησί… Γιατί Ίος δεν είναι μόνο ο Μυλοπότας και το Μαγγανάρι και αυτό δυστυχώς το ανακάλυψα την τελευταία μέρα.

Η αλήθεια είναι ότι η απόσταση από τη Χώρα στο Μυλοπότα, τα δύο δηλαδή πιο δημοφιλή μέρη του νησιού, μπορεί να γίνει και χωρίς αυτοκίνητο. Με τα πόδια, βέβαια, είναι αρκετά κουραστική διαδρομή, αφού διαρκεί πάνω από μισή ώρα και είναι ανηφόρα, όταν πηγαίνεις προς τη Χώρα. Κάτι που ακούγεται εύκολο, δεν είναι όμως και τόσο, όταν έχεις πιει ή σε έχει χτυπήσει ο ήλιος. Η άλλη εναλλακτική είναι το ταξί, το οποίο ομολογουμένως δεν κοστίζει πολύ, όμως είναι αρκετά δύσκολο να βρεις κάποιο ελεύθερο, ειδικά τα ξημερώματα… Τρίτη επιλογή που δεν την προτείνω με τίποτα είναι το λεωφορείο. Εκτός αν θες να βρεθείς ανάμεσα σε καμιά πενηνταριά έφηβους Άγγλους και Ιταλούς που φωνάζουν, φλερτάρουν και τρεκλίζουν μεθυσμένοι.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το θέμα των παραλιών. Αν μένεις στο Μυλοπότα, μπορείς κάλλιστα να την περάσεις όλη τη μέρα εκεί, καθώς η παραλία είναι πανέμορφη και έχει τα πιο γνωστά μαγαζιά για φαγητό και διασκέδαση. Αν μένεις στο λιμάνι ή τη Χώρα, φεύγουν συχνά δρομολόγια λεωφορείων για την παραλία. Στην άλλη πλευρά του νησιού, βρίσκεται το εξωτικό Μαγγανάρι, προς το οποίο μπορείς να πας με ΚΤΕΛ, όμως θα σου πάρει πάνω από μία ώρα.

Αυτό έκανα εγώ κι εκεί κατάλαβα το λάθος. Γιατί το ΚΤΕΛ πηγαίνει μόνο στο Μαγγανάρι, ενώ καραβάκια στο νησί δεν υπάρχουν παρά μόνο αυτά που κάνουν το γύρο του νησιού. Αυτά, δε, είναι πολύ πιθανό να μη βγουν καν για πολλές μέρες λόγω του ασταμάτητου αέρα. Συνεπώς, χωρίς αυτοκίνητο μπορείς να δεις μόνο το Μυλοπότα και το Μαγγανάρι, άντε και την παραλία δίπλα στο λιμάνι. Το πρόβλημα είναι ότι η Ίος έχει δεκάδες ακόμα υπέροχες παραλίες. Τις βλέπεις από πάνω, όταν κατευθύνεσαι με το πούλμαν για το Μαγγανάρι. Η Αγία Θεοδότη και η Ψάθη είναι πιο όμορφες. Μεγάλες και φαρδιές παραλίες, με πρασινογάλανα νερά και χρυσή άμμο, μοιάζουν πολύ στο Μυλοπότα, είναι όμως πιο ήσυχες και χωρίς πολύ κόσμο.

Κάπου εκεί συνειδητοποίησα ότι θα άξιζε να είχα νοικιάσει αυτοκίνητο στην Ίο, έστω και για μια δυο μέρες. Το σκέφτομαι για το επόμενο καλοκαίρι. Να ξεκινήσω από την Χώρα και να κάνω ένα road trip κάνοντας στάση για βουτιές σε αυτά τα μικρά διαμαντάκια, στα οποία πηγαίνουν μόνο σκαφάτοι και όσοι έχουν προνοήσει να έχουν μεταφορικό μέσο.