Γυαλιά ηλίου και οράσεως: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υγεία των ματιών σας

Τα γυαλιά ηλίου και οράσεως σίγουρα τα έχουμε στο μυαλό μας ως ένα από τα βασικότερα αξεσουάρ της καθημερινότητάς μας, τα οποία καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμφάνισή μας. Οπωσδήποτε, ένα όμορφο ζευγάρι γυαλιά μπορεί να δώσει πολλούς πόντους στο πρόσωπο και το στυλ μας γενικότερα, όμως τόσο τα γυαλιά ηλίου όσο και τα γυαλιά οράσεως είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Είναι ένα δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, το οποίο θα προστατεύσει τα μάτια μας με τον καλύτερο τρόπο. Τα μεν, γιατί αποτελούν την αναγκαία προστασία απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, και τα δε, επειδή είναι οι σύμμαχοί μας, όταν τα μάτια μας χρειάζονται μια μικρή βοήθεια, για να ανταπεξέλθουν σωστά και να μην επιβαρύνονται χωρίς λόγο.

Τι πρέπει, όμως, να προσέξουμε κατά την αγορά των γυαλιών; Και αφού τα αγοράσουμε, πώς πρέπει να τα φροντίζουμε, για να διατηρήσουν αναλλοίωτη την προστασία τους;

Γυαλιά ηλίου

Κίνδυνοι αν δεν φοράτε γυαλιά ηλίου

Οι κίνδυνοι, με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπα τα μάτια μας και όχι μόνο, όταν δεν φοράμε γυαλιά ηλίου, είναι τεράστιοι:

 • Έγκαυμα στα μάτια: Έγκαυμα, δυστυχώς, δεν παθαίνουμε μόνο στο δέρμα, αλλά και στα μάτια σε μια ασθένεια που ονομάζεται φωτοκερατίτιδα. Όταν η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται πάνω σε μια ανοιχτόχρωμη επιφάνεια, όπως το χιόνι, το νερό ή την άμμο, τότε απορροφάται από τα μάτια μας. Αν αυτά δεν προστατεύονται με φακούς που μπλοκάρουν τις υπεριώδεις ακτίνες, τότε η ζημιά στο μάτι θα είναι μεγάλη. Πόνος, κοκκινίλα, ξηρότητα ή ακόμα και τύφλωση είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα της ασθένειας, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μη αναστρέψιμη βλάβη.
 • Καταρράκτης: Η έκθεση στον ήλιο χωρίς γυαλιά θεωρείται η βασικότερη αίτια εμφάνισης καταρράκτη, ο οποίος προκαλεί θολή όραση και βελτιώνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι πλέον ο καταρράκτης δεν εμφανίζεται μόνο σε ηλικιωμένους.
 • Καρκίνος στο μάτι: Ο καρκίνος στο μάτι ονομάζεται ενδοοφθαλμικό μελάνωμα και προκαλείται αποκλειστικά από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο όγκος αυτός αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, όμως πολλές φορές πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά ολόκληρο το μάτι και το οπτικό νεύρο, για να μην υπάρξουν μεταστάσεις.
 • Καρκίνος στο δέρμα: Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Έτσι, η βλάβη που μπορεί να πάθει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου είναι μεγάλη. Και όταν λέμε βλάβη, δεν εννοούμε μόνο τις ρυτίδες αλλά και καρκίνο στο δέρμα. Όλα τα γυαλιά ηλίου καλύπτουν αυτή την περιοχή και η προστασία αυτή είναι σαφώς πιο αποτελεσματική από οποιοδήποτε αντιηλιακό.

Σωστή επιλογή

Ωστόσο, δεν αρκεί απλώς το να αγοράσουμε γυαλιά ηλίου, για να είμαστε επαρκώς προστατευμένοι. Χρειάζεται, επιπλέον, να διαλέξουμε και το σωστό ζευγάρι γυαλιά, το οποίο θα πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να προστατεύει ικανοποιητικά τα μάτια μας, για όσο καιρό το φοράμε. Έτσι, όταν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου, πρέπει να προσέξουμε τα ακόλουθα:

 • Μέγεθος: Τα υπερμεγέθη γυαλιά είναι πολύ της μόδας και έχουν το πλεονέκτημα ότι καλύπτουν όλο το μάτι και τη γύρω περιοχή. Τα πολύ μικρά γυαλιά, όσο κομψά και αν είναι, σίγουρα δεν είναι αρκετά για την ηλιοφάνεια της Ελλάδας, τουλάχιστον το καλοκαίρι.
 • Προστασία από την ακτινοβολία: Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των γυαλιών είναι να προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB σε ποσοστό τουλάχιστον 95%. Επειδή η κόρη του ματιού θα διαστέλλεται κάθε φορά που τα φοράτε λόγω των σκούρων φακών, είναι απαραίτητη αυτή η προστασία, για να μην προκαλέσετε ζημιά στο μάτι αντί να το προστατεύσετε. Έτσι, είναι μύθος ότι η προστασία προσφέρεται από τον σκούρο φακό. Το αντίθετο μάλιστα. Τα φίλτρα του φακού ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία είναι αυτά που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή. Ένας σκούρος φακός χωρίς αυτά τα φίλτρα μπορεί να βλάψει το μάτι, αφού η ίριδα διαστέλλεται λόγω της σκουρότητας και στη συνέχεια είναι πολύ πιο απροστάτευτη απέναντι στην ακτινοβολία.
 • Χρώμα φακού: Το χρώμα των φακών συνδέεται με συγκεκριμένες ανάγκες και πρέπει να επιλέγεται με βάση αυτό και όχι αισθητικά κριτήρια. Ενώ η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία δεν αλλάζει με το χρώμα του φακού, αλλά παραμένει ίδια, όσο ανοιχτός και αν είναι αυτός, το χρώμα επηρεάζει άλλες λειτουργίες, όπως οδήγηση στην ομίχλη, χειμερινά σπορ ή άθλημα στη θάλασσα με πολλές αντανακλάσεις.
 • Polarized φακοί: Οι φακοί polarized δεν σας προστατεύουν περισσότερο από την ακτινοβολία. Όμως, μειώνουν τις αντανακλάσεις, κάτι που σημαίνει ότι είναι απαραίτητοι σε αθλήματα, στα οποία η αντανάκλαση του φωτός είναι έντονη. Με αυτούς τους φακούς, μπορείτε σίγουρα να απολαύσετε αυτές τις δραστηριότητες με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.
 • Υλικό σκελετού: Πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου, βεβαιωθείτε ότι ο σκελετός δεν είναι κατασκευασμένος από μέταλλα που προκαλούν δερματοπάθειες, όπως το νικέλιο, που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, όμως πλέον έχει εγκαταλειφθεί στα περισσότερα γυαλιά. Το ζευγάρι πρέπει να έχει σε εμφανές σημείο το σήμα CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πιστοποιεί ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν βλάπτουν την υγεία.
 • Εφαρμογή σκελετού στο πρόσωπο: Ελάχιστα γυαλιά εφαρμόζουν στο πρόσωπο τέλεια, οπότε μη διστάσετε να ζητήσετε από το κατάστημα οπτικών να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο σκελετό, ώστε να προσαρμόζεται σωστά πάνω στα αυτιά και τη μύτη.

Σωστή φροντίδα και χρήση

Αφού βρήκατε το τέλειο ζευγάρι γυαλιά ηλίου για εσάς, το οποίο σας ταιριάζει αισθητικά αλλά και προστατεύει τα μάτια σας όπως πρέπει, το επόμενο βήμα είναι να μάθετε να τα φροντίζετε σωστά. Πολλοί άνθρωποι κάνουν διάφορα λάθη στη χρήση των γυαλιών τους, με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν σε σημαντικό βαθμό την προστασία τους. Με τις παρακάτω οδηγίες, θα μπορέσετε να κρατήσετε τα γυαλιά σας σαν καινούρια για πολλά χρόνια και να προστατεύεστε όλες τις ώρες από τον ήλιο:

 • Φυλάξτε τα γυαλιά μέσα στη θήκη τους, όταν δεν θέλετε να τα φορέσετε. Αυτή είναι και η μοναδική πρακτική που εγγυάται ότι δεν θα χαραχτούν ή θα στραβώσουν. Το να τα έχετε ελεύθερα μέσα στην τσάντα ή στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου θα τα κάνει να χαλάσουν σε ελάχιστο χρόνο.
 • Μετά τη θάλασσα, πρέπει να πλένετε με άφθονο γλυκό νερό τους φακούς και το σκελετό των γυαλιών. Τα υπολείμματα αλατιού μπορεί να κάνουν αόρατες ρωγμές στο φακό, αν τον τρίψετε με ύφασμα, και τελικά να αφήσουν τη βλαβερή ακτινοβολία να διαπεράσει το μάτι.
 • Φορέστε τα γυαλιά σας ακόμα και όταν έχει συννεφιά, μιας και οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου διαπερνούν τα σύννεφα, παρόλο που δεν τις βλέπουμε.
 • Μια πολύ συνήθης πρακτική στα γυναικεία γυαλιά ηλίου είναι να στερεώνονται πάνω στο κεφάλι σαν στέκα. Έτσι, όμως, μπορεί να στραβώσει ο σκελετός και μετά να μην εφαρμόζουν σωστά τα γυαλιά στο πρόσωπό σας.
 • Μην καθαρίζετε τους φακούς πάνω στη μπλούζα σας. Κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν καθαρίζει ικανοποιητικά τα γυαλιά, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ πιθανό να τα γρατζουνίσει κιόλας. Το σωστό είναι να τα σκουπίζετε με το ειδικό πανάκι που υπάρχει σε όλες τις θήκες που τα καθαρίζει άψογα με ελάχιστο κόπο.
 • Κάθε φορά που βγάζετε τα γυαλιά ηλίου από το πρόσωπό σας, θα πρέπει να το κάνετε και με τα δύο χέρια, για να μην στραβώσουν οι βραχίονες.

Γυαλιά οράσεως

Στα γυαλιά οράσεως ισχύουν οι ίδιοι ακριβώς κανόνες φροντίδας και σωστής χρήσης με τα γυαλιά ηλίου. Εκεί, όμως, που περιπλέκονται τα πράγματα είναι το πότε πρέπει να πάρουμε καινούρια γυαλιά οράσεως. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την όρασή τους, ενώ ακόμα και όσοι φορούν ήδη γυαλιά οράσεως συχνά αμελούν να τα ανανεώσουν. Φυσικά, τον τελευταίο λόγο έχει πάντα ο οφθαλμίατρος. Πριν μιλήσετε, όμως, μαζί του, καλό είναι να προσέξετε μερικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι χρειάζεστε (καινούρια) γυαλιά οράσεως:

 • Συχνοί πονοκέφαλοι: Το πιο κλασικό σύμπτωμα είναι οι συχνοί πονοκέφαλοι που εμφανίζονται μετά από ώρες διαβάσματος, τηλεόρασης ή δουλειάς μπροστά στον υπολογιστή.
 • Ασυνήθιστη στάση σώματος: Ένα άλλο σημάδι ότι έχετε αποκτήσει μυωπία ή πρεσβυωπία ή ότι αυτή έχει αυξηθεί είναι ότι πλησιάζετε πολύ κοντά το βιβλίο ή την οθόνη, για να διαβάσετε καλά στην περίπτωση μυωπίας, ή κάνετε το αντίθετο στην περίπτωση πρεσβυωπίας.
 • Προβλήματα όρασης: Κλασικά προβλήματα όρασης είναι το να βλέπετε φωτοστέφανο γύρω από το φως μιας λάμπας όταν το κοιτάτε απευθείας, η διπλωπία, η θολή όραση ή το να μη μπορείτε να εστιάσετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και όταν έχετε τα κατάλληλα γυαλιά οράσεως, όμως αυτά έχουν χαραχτεί και παρουσιάζουν ρωγμές στο φακό.
 • Δυσκολία όρασης τη νύχτα: Αν δεν βλέπετε καλά τη νύχτα ή αισθάνεστε πολύ ευαίσθητα τα μάτια σας, όταν εκτίθενται ξαφνικά στο φως, τότε αυτό υποδεικνύει ότι τα υπάρχοντα γυαλιά σας δεν επαρκούν πλέον ή ότι πρέπει να επισκεφθείτε επειγόντως τον οφθαλμίατρο.

Ακόμα, όμως, και αν δεν παρουσιάζετε κανένα από τα παραπάνω σημάδια, τα γυαλιά οράσεως δεν είναι δυστυχώς για πάντα. Πρέπει να ανανεώνονται, ώστε να προσαρμοστούν στις αλλαγές στο βαθμό, αλλά και για να αποκτήσετε καινούριο σκελετό, κάτι που είναι συχνά απαραίτητο, για να λειτουργούν σωστά. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε να χαλάσουν τα γυαλιά οράσεως. Όσο και αν τα προσέχετε, είναι αναμενόμενο μετά από κάποια χρόνια να έχουν χαλαρώσει οι βραχίονες και να μην εφαρμόζουν τέλεια στο πρόσωπο ή οι φακοί να έχουν χαραχτεί ελαφρώς, ακόμα και αν δεν είναι εμφανής η ζημιά. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να παρατηρήσει τέτοιες ζημιές και να σας εξηγήσει το πώς αυτές επηρεάζουν την όρασή σας.

Παράλληλα, η τεχνολογία προχωράει συνεχώς στην οφθαλμιατρική και στην οπτομετρία, κάτι που σημαίνει ότι καινούρια γυαλιά οράσεως θα ανταποκρίνονται πιο ικανοποιητικά στις ανάγκες σας. Με την πάροδο του χρόνου, εφευρίσκονται νέα υλικά που είναι ελαφρύτερα, πιο αποτελεσματικά, βελτιώνουν την αίσθηση των γυαλιών και βοηθούν σε ακόμα καλύτερη όραση.

Στην ερώτηση πάντως πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τα γυαλιά οράσεως, η απάντηση είναι όποτε το ζητάει ο οφθαλμίατρος. Γενικά, πάντως, στους ενήλικες χωρίς παράγοντα κινδύνου και στα παιδιά άνω των 6 ετών, η οφθαλμιατρική εξέταση προτείνεται να γίνεται κάθε δύο χρόνια, ενώ στους ενήλικες άνω των 60 ετών κάθε ένα χρόνο. Σε αυτή την εξέταση, διαπιστώνεται αν πρέπει να αντικατασταθούν τα γυαλιά οράσεως με νέους φακούς ή και με νέο σκελετό.

Σωστή επιλογή γυαλιών οράσεως

Η σωστή επιλογή γυαλιών οράσεως αρχίσει φυσικά από τη συνταγή του οφθαλμιάτρου σχετικά με το βαθμό. Φυσικά, τεράστιο ρόλο παίζει και το αισθητικό κομμάτι. Είναι απαραίτητο να σας αρέσουν τα γυαλιά σας και να νιώθετε άνετα με αυτά. Το να αισθάνεστε ότι βελτιώνουν το στυλ σας και σας εκφράζουν είναι ο μόνος τρόπος να τα φοράτε με συνέπεια και συνεπώς να μην βλάπτετε τα μάτια σας πιέζοντάς τα να ανταπεξέλθουν σε διάφορες συνθήκες χωρίς τα γυαλιά.

Ωστόσο, πολύ συχνά παρατηρούνται πολύ σοβαρά λάθη στην αγορά των γυαλιών. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αγοράζουν φθηνά γυαλιά ή ακόμα και έτοιμα γυαλιά από φαρμακεία και περίπτερα. Κάτι τέτοιο κρύβει πολύ σοβαρούς κινδύνους και θα πρέπει να αποφεύγεται. Συγκριμένα, όταν αγοράζετε γυαλιά οράσεως, πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα σημεία:

 • Βαθμός: Τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας με συγκεκριμένους βαθμούς είναι μεν πάμφθηνα, όμως είναι και ο πιο εύκολος τρόπος να ανεβάσετε την πρεσβυωπία με αλματώδεις ρυθμούς. Ο μόνος τρόπος να την κρατήσετε σταθερή και να μην κουράζετε τα μάτια σας, είναι να φοράτε, κάθε φορά που διαβάζετε, γυαλιά οράσεως με απόλυτη ακρίβεια στο βαθμό της πρεσβυωπίας που έχετε.
 • Προστασία από το μπλε φως των συσκευών: Ένα πρόβλημα με τα φθηνά γυαλιά οράσεως είναι ότι δεν παρέχουν προστασία από το μπλε φως υψηλής ενέργειας που εκπέμπεται από διάφορες οθόνες ψηφιακών συσκευών, όπως η τηλεόραση και ο υπολογιστής. Αυτή η εκπομπή μπορεί να βλάψει το μάτι, όμως όλα τα γυαλιά οράσεως από καταστήματα οπτικών διαθέτουν φίλτρο που το προστατεύει πάνω από 95%.
 • Υλικό σκελετού: Τα φθηνά γυαλιά οράσεως, όπως και τα φθηνά γυαλιά ηλίου, μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένους ερεθισμούς στο δέρμα, καθώς ο σκελετός τους είναι κατασκευασμένος από φθηνά υλικά, που ξεβάφουν με την πάροδο του χρόνου και προκαλούν αλλεργικές δερματίτιδες, όπως το νικέλιο. Ορισμένοι σκελετοί περιέχουν και βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι ακόμα πιο βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Βρείτε μια τεράστια και μοντέρνα συλλογή σε επώνυμα γυαλιά ηλίου και γυαλιά οράσεως σε πολύ οικονομικές τιμές εδώ. Γιατί τα μάτια σας αξίζουν το καλύτερο!