4 λόγοι που κάνουν τα ξύλινα κουφώματα τη μοναδική οικολογική λύση για το σπίτι μας

Η οικολογική συνείδηση είναι ένα σύνολο κινήσεων που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, έτσι ώστε να προστατεύει το περιβάλλον και να μειώνει το δικό του περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι κινήσεις αυτές εκτείνονται σε διάφορους τομείς και τα καλά νέα είναι ότι αποτελούν βιώσιμες λύσεις που δεν απαιτούν καμία θυσία από εμάς. Για παράδειγμα, τα ξύλινα κουφώματα είναι η μοναδική οικολογική λύση για το σπίτι μας, όμως συγχρόνως είναι συνολικά η καλύτερη λύση από άποψη τιμής, ανθεκτικότητας και θερμομόνωσης. Το να τα επιλέξουμε, δηλαδή, όχι μόνο δεν έχει κανένα κόστος για εμάς, αλλά ταυτόχρονα μας ωφελεί πολλαπλά.

Πάντως, όσον αφορά συγκεκριμένα στην προστασία του περιβάλλοντος, τα ξύλινα κουφώματα υπερέχουν αποδεδειγμένα σε τεράστιο βαθμό σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους τύπους κουφωμάτων για τους εξής λόγους.

Αειφόρος διαχείριση δασών

Ένας μεγάλος μύθος είναι ότι τα προϊόντα ξυλείας οδηγούν σε καταστροφή των δασών λόγω της αυξημένης υλοτόμησης. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Το ξύλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ξύλινων κουφωμάτων προέρχεται από νόμιμα υλοτομημένη ξυλεία σε δάση αειφόρου διαχείρισης. Τα δάση που βασίζονται στην αρχή της αειφόρου ανάπτυξης είναι αυτά, στα οποία μετά την οποιαδήποτε κοπή δέντρων ξαναφυτεύονται στη θέση τους περισσότερα δέντρα, ώστε τελικά το δάσος να αναπτύσσεται αντί να αποψηλώνεται.

Μετριασμένη κοπή δέντρων

Αρνητική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα οποιασδήποτε διαδικασίας ξεκινάει από την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται κατά την παραγωγή της. Τόσο το PVC όσο και πολύ περισσότερο το αλουμίνιο εκλύουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όταν γίνεται η παραγωγή και επεξεργασία τους για την κατασκευή κουφωμάτων. Αντίθετα, το ξύλο όχι μόνο δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, αλλά αντίθετα έχει αρνητικές εκπομπές, δηλαδή δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα, ελαττώνοντας τη συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα.

Όψη δάσους από πάνω

Ασφαλής επεξεργασία

Η επεξεργασία του ξύλου προς χρήση στα κουφώματα είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δεν απελευθερώνει επικίνδυνους ρύπους. Αντίθετα, η επεξεργασία του αλουμινίου συνδέεται με παραγωγή τοξικών ουσιών, οι οποίες ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα. Επιπλέον, τα βερνίκια και οι βαφές που χρησιμοποιούνται στα ξύλινα παράθυρα είναι οικολογικές αλλά ταυτόχρονα ανθεκτικές, ώστε να παρέχεται εγγύηση άριστης λειτουργίας των κουφωμάτων για πολύ μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου ή PVC.

Επεξεργασία ξύλου από αντρικά χέρια

Οι υψηλότερες θερμομονωτικές ιδιότητες

Φυσικά, το περιβάλλον μπορούμε να το βοηθήσουμε και έμμεσα μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι στο οποίο τα ξύλινα κουφώματα είναι η ιδανικότερη επιλογή. Το ξύλο ως υλικό διαθέτει 4.000 φορές μεγαλύτερη θερμομονωτική ικανότητα από το αλουμίνιο, ενώ είναι γνωστό για τη χαμηλή θερμική αγωγιμότητά του. Έτσι, η απώλεια θερμότητας κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ελάχιστη, ενώ το καλοκαίρι διατηρείται η δροσιά και η ζέστη δεν εισέρχεται μέσα στο σπίτι. Κατά συνέπεια, οι δαπάνες για τη θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου μειώνονται αισθητά και έτσι, εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος κάνουμε καλό και στην τσέπη μας!

Ξύλινα χαρακτηριστικά μιας οικίας